Ar kokogļu ražošanu Rēzeknes uzņēmums Baibiņa nodarbojas jau vairāk
nekā piecus gadus.
Visvairāk produkcijas tiek realizēts Francijā. Pašlaik
vidēji mēnesī var saražot aptuveni 55 - 60 t kokogļu, tādējādi gadā saražotais
apjoms sasniedz ap 660 – 700 t, bet šogad tiek veiktas investīcijas, lai
palielinātu šī produkta pārdošanas un līdz ar to arī ražošanas
apjomus.
SIA Baibiņa izpilddirektore Baiba Katkovska norāda, ka
uzņēmums attīsta kokogļu pārdošanas nodaļu. Tajā ir pārdošanas aģenti, kas
strādā ar ārzemju klientiem un aģenti, kas strādā ar vietējiem
klientiem. Tas ir vēl viens priekšnoteikums, lai varētu kāpināt pārdošanas un
līdz ar to palielināt arī kokogļu ražošanas apjomus, un arī ienākumus.
«Pašlaik kokogles eksportējam uz Franciju, Nīderlandi, Beļģiju, Vāciju,
nedaudz arī Itāliju, bet tās jau nebūt nav vienīgās valstis, kur piedāvāt savu
produkciju,» norāda B. Katkovska. Viņa atzīst, ka pērn kokogles ģenerējušas
aptuveni 15-20% no uzņēmuma gada neto apgrozījuma, bet šogad šis
īpatsvars varētu būt lielāks. «Pašlaik cītīgi strādājam ar potenciāliem kokogļu
pircējiem tepat Latvijā, kā arī klientiem no Norvēģijas un Šveices, bet par šiem
darba rezultātiem vēl ir pāragri spriest,» skaidro B. Katkovska.
Viņa
piemetina, ka kokogļu eksporta potenciāls ir milzīgs. Vienlaikus uzņēmuma
ražotajām bērza kokoglēm ir savas priekšrocības salīdzinājumā ar citas koksnes
kokoglēm. Lai nebūtu tā, ka Latvijā par šo uzņēmuma ražojumu zina tikai
retais, šogad uzsvars tiks likts arī uz
pašmāju tirgu līdztekus jaunu ārzemju tirgu apguvei.