2015. gadā SIA Zeltlejas sāka veidot pirmos smiltsērkšķu stādījumus. Šobrīd platība, kurā tiek audzēti smiltsērkšķi ogu ieguvei, ir 24 hektāri un sagaidīta pirmā komercraža

Tieši pirms ogu novākšanas tika sarīkoti smiltsērkšķu svētki un top Smiltsērkšķu nams. Elīna Cēsniece un Eduards Vilks savu smiltsērkšķu dārzu Jelgavas novada Platones pagastā sākuši iekopt pirms četriem gadiem. Pirmais lauks iestādīts 10 hektāru platībā, bet nu jau tie ir 24 hektāri, turklāt plāni tuvākajai nākotnei ir paplašināt dārzu līdz pat 50 hektāriem. Šogad sagaidīta pirmā komerc- raža – no 10 hektāriem tika novāktas 30 tonnas smiltsērkšķu ogu. «Mēs visu darām ar lielu aizrautību, iedvesmu un mīlestību. Kvalitatīvi un atbildīgi audzējot, mēs vēlamies cilvēkiem sniegt dabīgus, veselīgus un augstvērtīgus produktus. Smiltsērkšķu dārzs ir īpaši izveidots, tajā tiek audzēti tikai vienas šķirnes – Tatjana – Latvijā selekcionēti smiltsērkšķu stādi, kuru ogas ir ar paaugstinātu eļļas un karotinoīdu saturu,» stāsta SIA Zeltlejas saimniece Elīna Cēsniece. Abi uzņēmēji pirms tam darbojušies citās nozarēs, bet vēlējās attīstīt arī kaut ko savu, saistītu ar zemi un savām saknēm, kas sagādātu īstu prieku un aizrautību. Izvēle kritusi par labu smiltsērkšķiem. Pēc diviem gadiem radies zīmols ZELT un no pirmajām ogām ražoti produkti. ZELT vēsta par šī uzņēmuma galveno mērķi – zelt un plaukt.

Uzņēmējdarbības uzsākšanai sākotnēji investēti aptuveni 50 tūkstoši eiro, taču gadu gaitā investīcijas turpinās. Veikti ieguldījumi gan dārza ierīkošanai, gan laistīšanas sistēmai. Nākamajiem projektiem uzņēmēji izmantojuši Eiropas Savienības fondus, kur daļa no nepieciešamajiem līdzekļiem tikusi atbalstīta ar publisko finansējumu. Zeme iegādāta ar finanšu institūcijas Altum palīdzību. Šobrīd ar LEADER palīdzību top viens no jaunajiem projektiem – Smiltsērkšķu nams, kas paredzēts meistarklasēm, semināriem un kalpos kā tūristu uzņemšanas vieta. Uzņēmēji vēlas stāstīt un izglītot cilvēkus par smiltsērkšķu labajām īpašībām un attīstīt izzinošo tūrismu. «Smiltsērkšķi ir unikāla kultūra, izmantojama ļoti plaši – ārstniecībā, kulinārijā, kosmētikā. Tās dzimtene ir Himalajos, Tibetā, Mongolijā un Altaja apvidū. Latvijā pirmie smiltsērkšķi ievesti pagājušā gadsimta 70. gados, bet tieši pēdējo gadu laikā smiltsērkšķu stādījumu platības strauji augušas, daudzām saimniecībām šo izvēloties par uzņēmējdarbības pamatu. Ražotāju kļūst vairāk, un katram ir jāatrod sava niša. Mēs par savu nišu izvēlējāmies smiltsērkšķu eļļu,» stāsta E. Cēsniece.

Visu rakstu lasiet 3. septembra laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Abonējiet, lai saņemtu laikrakstu ik dienu.