Uzņēmums Baltic Bio Grain izveidojis jaunu zaļo griķu produktu līniju «Mana ģimene», un nākotnē plāno paplašināt produktu piedāvājumu, stāsta «Baltic Bio Grain» pārstāve Rita Stasiloviča.

Ideja par zaļo griķu audzēšanu Baltic Bio Grain radusies jau sen, it īpaši, kad radinieki no Šveices (Lugano pilsēta) paziņoja, ka viņiem faktiski pieejami tikai dabīgās krasas zaļie griķi, savukārt brūnos griķus tur daudzi pat nepazīst, stāsta R. Stasiloviča, piebilstot, ka Latvijā kopš padomju laikiem aizvien tiek piedāvāti brūnie griķi, kas apstrādāti augstā temperatūrā.

«Latvijā zaļie griķi aug un daudzi viņus sēj, lai iegūtu griķu medu, ko pēc tam veiksmīgi eksportē, taču rodas jautājums, ko darīt ar pašiem griķiem,» viņa saka.

«Sākotnēji mums bija problēma, kur šos griķus lobīt, jo tas jādara kvalitatīvi un nepieciešams sertifikāts, jo griķi ir diezgan mīksti un drūp, bet Vacijā pieņem tikai virs 100 tonnām, līdz ar to radās strupceļš. Bet, pateicoties sakariem, izdevies atrast un vienoties ar lobīšanas stacijas īpašnieku Igaunijā, kas atrodas aptuveni 470 kilometru attālumā no Rīgas un kurai piešķirts bezglutēna produkcijas atpstrādes sertifikāts. Tādā veidā arī mēs varam piedāvāt Latvijā audzētus zaļos griķus,» piebilst R. Stasiloviča.

«Zaļie griķi aug Latvijā, tādēļ ir tiešām dīvaini redzēt veikalu plauktos produktus, kuri importēti no tālām zemēm (tajā skaitā, ķiplokus no Ķīnas, sīpolus no Nīderlandes, bet kartupeļus no Ēģiptes), kaut gan tie aug arī šeit - Latvijā,» uzsver R. Stasiloviča.

Pagaidām piedāvājumā ir tikai viens zaļo griķu produkts, kurš dažas nedēļas jau nopērkams visos Lāči, Stockmann (būsim arī Trakajās dienās), Senā Bode veikalos.

Pašlaik Baltic Bio Grain strādā nolūkā paplašināt sortimentu, izgatavojot produktus no griķiem - galetes, makaronus, griķu miltus - bezglutēna produktus, piebilst R. Stasiloviča.

Starptautiskajā izstādē Riga Food 2019, kas notika pagājušās nedēļas nogalē, zaļie griķi «Mana Ģimene» ieņēmusi arī pirmo vietu kategorijā «Labākais iepakojums».

«Ņemot vērā pieprasījumu, tuvākajā laikā plānojam zaļos griķus eksportēt gan uz Baltijas valstīm, gan Eiropu, kur tie jau ir izsenis novērtēti. Patīkami, ka mūsu Latvijas produktam ārvalstu tirgū nav jāmaina izskats vai jāpielāgojas konkrētam reģionam - arī ieinteresētie izplatītāji dizainu uzskata par veiksmīgu. Esmu pārliecināta, ka šis produkts drīz iekaros lielu auditoriju un aizstās parastos brūnos, grauzdētos griķus, tāpēc turpināsim šo produktu lolot un popularizēt. Plānojam arī turpmāk piedalīties starptautiskās izstādēs.» R. Stasiloviča.