Ruslans Levickis ļaujas izaicinājumam darboties iepriekš nezināmā nozarē

Pārdevis uzņēmumu, kas darbojas metālapstrādes biznesā, dobelnieks Ruslans Levickis nolēma pievērsties sev pilnīgi jaunai nozarei – alus ražošanai. Viņu nebiedēja ne sīvā konkurence tirgū, ne iepriekšējās pieredzes trūkums.

Katram patīk sava garša

Iepriekš R. Levickim piederēja uzņēmums, kas darbojās lūžņu uzpirkšanas jomā, tam bija iepirkšanas punkti dažādās Latvijas vietās. Pirms dažiem gadiem viņš šo biznesu nolēma pārdot un uzsākt ko jaunu. Vienu vakaru pasēdēšanā kopā ar paziņām iedomājies, ka varētu sākt gatavot alu, un savu plānu salīdzinoši īsā laikā realizējis. Uzņēmēju nebiedēja ne pieredzes trūkums, ne asā konkurence – pēc viņa teiktā, Latvijā ir 65 alus darītavas. «Kad plānojām savas darītavas atvēršanu, daudzi domāja, ka nekas mums nesanāks, jo tirgus ir salīdzinoši piepildīts. Mums Latvijā ir daudz darītavu, kurās gatavo ļoti garšīgu alu. Taču katram cilvēkam patīk sava alus garša,» norāda R. Levickis.

Izpētot situāciju, secinājis, ka aizvien izteiktāka kļūst tendence iegādāties miestiņu, kas gatavots mazajās darītavās. Cilvēkiem patīk dzīvais, nefiltrētais alus, tas nozīmē, ka no alus nav izfiltrētas rauga nogulsnes, tātad ir mazliet duļķains. Tieši tādu arī nolēmis gatavot.

Ar vēsturisku atsauci

Lai gūtu pieredzi alus gatavošanas jomā, apmeklējis daudzas darītavas Eiropā – Čehijā, Slovēnijā, Vācijā, Krievijā. Degustējis, runājis ar saimniekiem, lai saprastu, ko cilvēki vēlas, kas ir pieprasīts. Taču R. Levickis arī zina: «Latvijā cilvēkiem patīk mazliet citāda garša – vairāk rūgtuma nekā, piemēram, vāciešiem.»

Meklējot vietu, kur izveidot darītavu, ar laiku arī kafejnīcu un viesu namu, atbilstošs īpašums atradies Liepājas pusē – Aizputē. R. Levickis iepriekš nekad šai Kurzemes mazpilsētā nebija bijis, taču, apskatot ēku Liepājas ielā, secinājis, ka vieta būs īstā. Tika saskatīti daudzi plusi. Pirmkārt, tuvējā apkārtnē nav tik daudz alus darītavu kā Vidzemē un Latgalē. Šai pusē vienīgie konkurenti ir SIA Užavas alus Ventspils novadā. Savulaik miestiņu ražoja arī Liepājā, bet nu vairs ne. Otrkārt, Aizputei ir ļoti izdevīgs ģeogrāfiskais novietojums, vērtējot no loģistikas viedokļa. Blakus ir gan Liepāja, gan Kuldīga, lielceļš ved uz Rīgu. Treškārt, rakstītajos avotos vēstīts, ka ielas pretējā pusē pirms divsimt gadiem darbojās muižas alus darītava. Tātad tai ir arī vēsturiska vērtība, un no turienes arī cēlies zīmola nosaukums.

Visu rakstu lasiet 6. jūnija laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Abonējiet, lai saņemtu laikrakstu ik dienu.