Šajā
piektdienā biznesa portāls db.lv viesojas uzņēmuma Zekants
ražotnē Jelgavas novadā, kur, manifestējot pākšaugu atgriešanos
uztura līderpozīcijās, top lauka pupu uzkodas Pupuchi.
Pupuchu tapšanas procesu skaties raksta galerijā!
Lielu
daļu Jaunsvirlaukas
pagasta Dzirnieku ciemata aizņem puspamesta industriāla teritorija,
tāpēc amatnieku centrs, kur iekārtota arī cūku pupu grauzdētava,
ir kā dzīvi apliecinošs gaismas stars. Arī ideja grauzdēt lauka
pupas (bez taukvielām!) izrādījās visai gaiša – pieprasījums
pēc mūsu tirgum jaunā produkta ir. No šā gada Pupuchi grauzdētās
mini pupas pieejamas Narvesen tirdzniecības vietās. Vienošanos ar
Narvesen par vienu no biznesa veiksmes mirkļiem šajā gadā sauc
uzņēmuma līdzīpašniece un ražošanas tehnoloģijas autore
Kristīne Ozoliņa, ar kuru kopā izstaigājam ražotni un izgaršojam
grauzdēto pupu garšas nianses. Pupuchi produkcija pieejama arī
citos pašmāju veikalos, piemēram, Rimi Klēts un ceptuves Lāči
tirdzniecības vietās. «Pašlaik esam vienīgie Eiropā, kas pēc
šādas tehnoloģijas grauzdē pupas. Būtiski, ka grauzdēšanas
procesā neizmantojam eļļu,» uzsver K. Ozoliņa.
Nākotnes
izaicinājums ir ražot bioloģiski sertificētu produkciju. Pašlaik
pupas uzņēmums iepērk ne tikai no Latgales
lielsaimniecības Kotiņi, bet arī no Spānijas. Kotiņi solījuši
sākt audzēt pupas bioloģiski un līdz ar šo saimniecībai
nozīmīgo attīstības soli arī Pupuchi klāstā tuvākajos gados
varētu parādīties bioloģiski sertificēti produkti, «jo
vienīgais faktors, kas pašlaik kavē ražot bioloģiski, ir
izejvielas nepieejamība». Ar laiku bioloģiskā līnija varētu
tikt nodalīta – telpās Dzirniekos varētu notikt tieši
bioloģisko produktu ražošana, bet pārējie produkti taptu jaunajā
ražotnē, kuras izveide jau iekalta uzņēmuma attīstības plānos.
Kotiņi ar laiku varētu audzēt arī Krievu melnās šķirnes cūku
pupas (melni violetā krāsā!), kas ir K. Ozoliņas iecienītākā
šķirne. «Ja
vēl pirms neilga laika uzskatīju, ka nevaru dabūt bioloģiskas
cūku pupas, tagad esmu priecīga apzināties, ka mums tas varētu
izdoties!»
Ceļš uz bioloģiskiem produktiem ir likumsakarīgs arī tādēļ,
ka uzņēmums vēlas
palikt veselīgu uzkodu segmentā, uzsver K. Ozoliņa. Ar laiku,
sekojot tirgus pieprasījumam, varētu parādīties uzkodas ar
intensīvākām garšām, taču pašlaik «vēlos,
lai pircēji izbauda, cik garšīga ir pati pupa, lai iepazīst
grauzdētu lauka pupu tīro garšu».
Lielajās cūku pupās ir augsta olbaltumvielu koncentrācija –
31,5%, bet pašmāju mazajās tā ir vēl augstāka – 33,6%. Izmērā
mazākās – vidējrupjsēklu – lauka pupas pareizi būtu saukt
par zirgu pupām, savukārt sīksēklu kā augstvērtīgu
olbaltumvielu avotu izmanto lopbarībā.
Viens
no nākotnes mērķiem, intensificējot ražošanu, ir samazināt
pārdošanas cenu, padarot produkciju pieejamāku. Latvijas tirgū
jau esot parādījušies līdzīgi, bet lētāki produkti no Ķīnas,
kuru sastāvā ir palmu eļļa un tie «nosedz
to segmentu, kuru mēs ar tīru sirdsapziņu nenosegtu.»
Zīmols
Pupuchi raisa cilvēkos dažādas asociācijas un smaidu, priecājas
K. Ozliņa.
Nosaukums esot veidots no vārdiem: «pupas»
un «čipsi»,
taču mūsu bagātās valodas vārdnīca liecina, ka vārdam
«pupucis»
ir arī cita nozīmē – tas ir sens apvidvārds, kādā senāk
dēvēts no grūstām pupām gatavots ēdiens.