Ar negāzēto, pussauso ābolu sidru «Mr.Plūme» Lielvārdes novada Jumpravā esošā «Mr.Plūme sidra darītava» izcīnījusi zelta medaļu starptautiskā sidru konkursā Astūrijā, Spānijā, pussauso sidru kategorijā, informē uzņēmumā.

Konkursā «SISGA 2018 - Salon Internacional de les Sidres de Gala» tika pārstāvētas 17 valstis - ASV, Francija, Lielbritānija, Spānija, Vācija, Holande, Japāna, Itālija, Somija u.c., kopumā prezentējot ap 150 dažādiem ābolu sidriem. Atšķirībā no citiem, līdzīgiem konkursiem, kur medaļas iegūst, sasniedzot noteiktu punktu skaitu, šeit katrā dzērienu kategorijā ir tikai viena pirmā, otrā un trešā vieta.

«Esam gandarīti par sasniegto. Esam gandarīti nest Latvijas vārdu pasaulē. Jāteic, spāņi bija ļoti pārsteigti pozitīvā nozīmē, pārsteigti par mazu valsti Latviju, kurai nav nekādu sidra darīšanas tradīciju un sentēvu receptes, un mūsu dzērieniem, kas pēc žūrijas un organizatoru teiktā esot izcēlušies uz citu fona ar savu kvalitāti, oriģinalitāti. Un šeit mēs tiešām konkurējām ar daudziem zināmiem pasaules sidra zīmoliem kā «Angry Orchard» no ASV, «Hogan’s cider» no Lielbritānijas un citiem ražotājiem un valstīm, kur sidra darīšanai ir simtiem gadu sena vēsture, tradīcijas, receptes, piemeklētas ābolu šķirnes», stāsta sidrdaris Māris Plūme. «Zelta medaļa konkursā Spānijā ir kā atalgojums par mūsu ilgo, smago darbu vairāku gadu garumā. Šī atzinība ir pierādījums, ka jābūt drosmīgiem, jātic savai idejai un produktam.»

«Ticu, ka esam panākumu ceļa pašā sākumā. Mūsu, Latvijas reģiona ābolu garšas ir savādākas, te ir vairāk dienas gaismas vasarās, āboliem augstāks skābes līmenis un izteikti aromāti, līdz ar to, mūsu dzērieni ir citādāki. Esam unikāli, mūsu ir tikai 2 miljoni, bet sidra darītavas jau ir vairākas. Esmu pārliecināts, ka ar laiku noteikti attīstīsies noteikts mūsu sidru stils, vai tas pasaules mērogā tiks saprasts kā Latvijas vai kā Baltijas sidra stils jau ir atkarīgs no mums ražotājiem pašiem. Bet potenciāls mums ir liels, to nedrīkstam nenovērtēt. Esam, tā teikt, jaunā sidra pasaule. Varam atļauties būt drosmīgāki nekā angļi, francūži vai spāņi, kurus tradīcijas bieži vien ierobežo. Uz pasaules fona esam jaunums, oriģināli, izceļamies ar unikalitāti», piebilst M.Plūme.

Kā norāda sidra darītāji, tad ir ieguldīts liels darbs ābeļdārza izveidē- reti sastopamas, aromātiskas deserta šķirnes, dažādi paradīzes āboli, jaunākie ābeļu selekcijas hibrīdi, ceļmalās atrasti neparasti sēklaudži, kā arī tā saucamie «īstie» sidrāboli. Visi darbi sidra darītavā tiek paveikti pašu spēkiem. Zināšanas smēlušies gan strādājot Francijas un Austrijas sidra darītavās, gan dažādos eksperimentos ar dažādām sidra un vīna gatavošanas tehnikām. 

LASI ARĪ:

Sekojot idejai: Cer piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzekļus