Visticamāk, pēc sešiem septiņiem gadiem liela daļa cilvēku ēdīs
robota gatavotu maltīti.
Nākotnē gatavošana mājās
būs ekskluzīvs hobijs,
uzskata sabiedriskajai
ēdināšanai domāto robotizēto
virtuvju ražotāja
SIA "Roboeatz" dibinātāji Konstantīns
Korčjomkins un Jānis Poruks.
"Jā, šis paradums saglabāsies, bet vairāk
kā hobijs. Būs izdevīgāk, saprātīgāk,
drošāk un veselīgāk ēst robota
pagatavotu maltīti. Pārtikas ražošanas
ķēdē pasaulē jau principā viss ir automatizēts
– traktori strādā automatizēti,
sistēmas zina, cik daudz mēslojuma
vajadzīgs konkrētajam zemes gabalam, augus laista tieši pie stāda, tā ekonomējot
ūdeni, dators izrēķina, kad jānovāc
raža. Cilvēki ir iesaistīti šajos procesos,
bet ļoti daudz kas jau notiek automatizēti.
Cilvēki ir saglabājušies pēdējā
posmā, bet ir tikai loģiski, ka piecu līdz
septiņu gadu laikā arī tas būs robotizēts," spriež K. Korčjomkins.
Šo tendenču
attīstību veicināšot arī sabiedrības
novecošanās – trūks cilvēku, kuri
būs gatavi par pieticīgu atalgojumu
veikt fizisku darbu.
Iecerēts, ka "Roboeatz" robotizētās virtuves
būs ne vien ātrās ēdināšanas iestādēs,
bet arī skolās, slimnīcās, bērnudārzos, biroju ēkās un daudzstāvu māju
apkaimēs. Roboti mācēs pagatavot dažādus
ēdienus, pielāgotus konkrētā cilvēka
diētai, alerģijām un maciņa biezumam,
piedāvājot ēdienu lētāk nekā tad,
ja to būtu gatavojis cilvēks.
Pie robotizētās virtuves risinājuma uzņēmums
strādā jau divarpus gadus.
Visu rakstu lasiet 1. septembra žurnālā "Dienas Bizness".
Abonējiet, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās.