Divi Latvijas lauksaimnieku kooperatīvi – VAKS un LATRAPS – kaldina plānus pirmajai dzelteno zirņu proteīna ražotnei Austrumeiropā. 

75 miljonus eiro vērto dzelteno zirņu olbaltumvielu izolāta ražotni Jelgavā paredzēts sākt būvēt 2021. gadā. Tiks radītas 65 jaunas darbavietas rūpnīcā, un pie pilnas noslodzes uzņēmuma apgrozījums būs aptuveni simt miljoni eiro gadā.

Jauno uzņēmumu ASNS Ingredient iniciējuši divi Latvijas lauksaimnieku kooperatīvi – VAKS un LATRAPS. Vaicāts par sadarbību šajā projektā, VAKS valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons atbild vienkārši: “Laba iespēja Latvijas lauksaimniekiem būt pasaules tirgū ar inovatīvu produktu.” 

SIA ASNS Ingredient vadītājs Raivis Zabis teic, ka tad, ja ir globāls mērķis, ko var īstenot šeit, ir tikai normāli un pareizi, ka nozares spēlētāji apvieno savu pieredzi un zināšanas, lai radītu kaut ko paliekošu. Ideja par šādu projektu radās aptuveni pirms gada. “Lai saprastu, vai mēs to varam un kas mums sanāk, ir veikti pietiekami lieli priekšdarbi – esam pārbaudījuši tehnoloģisko procesu gan laboratoriski, gan uz rūpnieciskām iekārtām reālā ražošanas ciklā, iegūstot vēlamos gala rezultātus, ko dodam testēt lielajām pārtikas grupām. Process ir sācies. Ja viss notiks, kā plānots, 2022. gada otrajā pusē varētu palaist pirmo zirņu proteīna ražošanas līniju. Šī būs pirmā šāda veida ražotne Austrumeiropā. Tuvākais līdzinieks ir neliels uzņēmums Dānijā, kas arī atrodas attīstības stadijā,” saka R. Zabis. 

Pabarot augošo populāciju 

Paredzēts, ka projekts tiks realizēts divās kārtās – pirmā līnija varēs apstrādāt 69 tūkstošus tonnu zirņu, bet abas kopā – 138 tūkstošus tonnu zirņu. Pirmo kārtu plānots pabeigt 2022. gada otrajā pusē, bet 2024. gada nogalē vajadzētu būt pabeigtai visai rūpnīcai. Pirmajā gadā iecerēts pārstrādāt 10 tūkstošus tonnu zirņu. “Lai neražotu zaudējumus, pēc iespējas ātrāk jāiet uz pilnu jaudu,” uzsver I. Jansons. 99% no saražotā plānots eksportēt. R. Zabis pieļauj, ka ar laiku vietējā tirgū varētu palikt līdz 5% saražotā. 

“Jā, Latvija ir zaļa valsts, mums ir pieejama labas kvalitātes pārtika, bet jāpaskatās plašāk – pasaulē iedzīvotāju skaits aug, un, ja, saskaņā ar prognozēm, 2050. gadā populācija sasniegs desmit miljardus, viņus visus vajadzēs pabarot. Te ir jautājums – vai spēsim to izdarīt tā kā tagad. Visdrīzāk – nē. Tāpēc šis projekts ir vairāk vērsts uz to, ka mums ir jābūt vieniem no pirmajiem, kas spēj dot globālajam tirgum inovatīvu produktu no izejvielām, ko varam šeit izaudzēt. Neviens no tirgus netiek stumts ārā – tā vietā tiek piedāvāts produkts, kas atbilst nākotnes tendencēm,” norāda R. Zabis. 

Visu rakstu lasiet 3.novembra žurnālā "Dienas Bizness"!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!