Tāpat kā maiznieki rītausmā cep svaigu maizi, SIA "M:I Gelato" īpašniece Ilze Motivāne katru rītu gatavo svaigu itāļu saldējumu "gelato".

"Man vienmēr ir bijusi vēlme dot iespēju arī Latvijā pagaršot, kāds ir svaigi gatavots itāļu "gelato". Nolēmu izveidot sezonālu tirdzniecības koncepciju, iegādājoties "Ape Piaggio" mašīnīti, kurā mēs veicam tirdzniecību vasaras mēnešos dažādos "street food" un privātos pasākumos," stāsta I.Motivāne. Šobrīd katru dienu "M:I Gelato" pastāvīgā atrašanās vieta ir Tallinas ielas kvartāla "Street Food Angārs".

Atšķirībā no Latvijā zināmā saldējuma, "gelato" ir mazāk gaisa un taukvielu, bet vairāk piena. Tas netiek turēts saldētavas temperatūrā, bet gan augstākā, kas to padara krēmīgāku un mīkstāku nekā saldējumu, kas glabājas saldētavā. "Latvijā "gelato" pazīst cilvēki, kuri ir ceļojuši. Pārējie lielākoties par to neko nezina. Ir gadījies, ka, padzirdot, ka tas ir itāļu "gelato", cilvēks nosaka: "Nē, paldies - esmu par Latvijas preci!" Tad mēs stāstām, ka mūsu saldējums ir tapis tepat Mārupē un viss ir roku darbs," viņa teic.

I. Motivāne itāļu saldējuma nozarē strādā kopš 2009. gada, kad sāka ar to nodarboties, dzīvojot Milānā. Latvijā viņa 100% nav atgriezusies - ziemas mēnešus pavada Itālijā, bet vasaras Latvijā. "Savu sezonālu biznesu Latvijā nolēmu izveidot tieši tāpēc, ka mīlu Latvijas vasaras un šis saldējuma lauciņš bija brīvs," viņa teic.

Uzņēmuma piedāvātās saldējuma garšas mainās katru dienu un sortimentā ir gan krējuma bāzes saldējums, gan arī saldējums bez laktozes. "Šobrīd Rīgā topā ir sāļais zemesrieksts, pistācija, tumšā šokolāde un visas mūsu augļu garšas, kas pagatavotas no svaigiem sezonas augļiem un ir bez piena. Ir klasiskās saldējuma garšas, bez kurām Itālijā neiztikt, bet šeit tās netaisu, piemēram, krēmus ("la crema") uz olas dzeltenuma bāzes vai specifiskus reģionālus produktus, piemēram, "La cassata siciliana", kas Itālijā ir klasika, bet šeit šī garša var palikt nesaprasta," stāsta I. Motivāne.

Viņa uzsver, ka saldējuma ražošana ir roku darbs - no katras notīrītās zemenes līdz arbūza gabaliņam, no kura I. Motivāne izņem sēkliņas. "Visus augļus iegādājos svaigus atbilstoši sezonai. Krējuma saldējumu gatavoju no Latvijas piena un krējuma. Tāpat kā maiznieki agri no rīta cep svaigu maizi, es taisu katrai dienai svaigu saldējumu," viņa saka, nenoliedzot, ka laikā, kamēr iestrādājas un saprot, cik daudz saldējuma dienā var pārdot, sanāk riskēt ar to, ka vakarā viss saldējums nav iztirgots. "Mums ir bijusi reize, kad biju uztaisījusi par daudz un pat pusi nenotirgojām, tāpēc nolēmām saldējumu vienkārši uzdāvināt Mārupes iedzīvotājiem, to izdalot uz ielas. Cilvēki bija sajūsmā un mēs to norakstījām kā reklāmas izdevumus. Patiesībā Itālijā ir tradīcija, ka visi jaunie saldējuma veikali pirmajā darba dienā vismaz uz noteiktu laiku dod saldējumu pa brīvu," stāsta I. Motivāne.

Uzņēmums ir pavisam "svaigs" - tas savu darbību uzsāka 2019. gada vasaras beigās un strādā tikai nedaudz ilgāk nekā mēnesi. "Šobrīd ir tāds "iesācēju" entuziasms un vēlme spraigi iet uz priekšu. Par laimi, tādu patiesu grūtību mums vēl nav bijis. Esam saskārušies ar ļoti pretimnākošiem cilvēkiem. Un man ir pieredze ilgus gadus strādājot Itālijas birokrātijas zirnekļu tīklos," viņa atklāj.

Nākotnē uzņēmums vēlas augt un būt atpazīstams ar kvalitāti, kam I. Motivāne šobrīd velta vislielāko uzmanību. "Tieši kvalitātes noturēšana, augot darba apjomam, ir mana personīgā apņemšanās," tā viņa.