Rīgas un Latvijas bārmeņiem nav
jācenšas gatavot kokteiļus kā kolēģiem Krievijā vai Austrālijā
Tā uzskata dzērienu kompānijas
«Bitter Slinge» īpašniece, bārmeņu konkursa «World Class» vēstnese Kanādā un
kokteiļu festivāla «Tales of the Cocktails» tiesnese un vieslektore Lorēna Mote
(Lauren Mote).
Viņas skatījumā katrai valstij ir
savs konkrētais stils, piemēram, amerikāņu bārmeņi ir ļoti amerikāniski gan
dzērienu pasniegšanas, gan stila un uzvedības izpausmēs, tāpat tipiskos Kanādas
kokteiļus vislabāk pagatavos Kanādas bārmenis. «Varam ietekmēties no visas
pasaules, bet jāprot stāstīt stāstus lokālā manierē. Nav jācenšas līdzināties
citiem,» uzsver L. Mote.
Viņa šajā nozarē strādā jau 20
gadus un ar interesi vēro pārmaiņas nozarē. «Bieži bārmeņi ar lielu
pieredzi mēdz atgriezties pie ļoti vienkāršiem dzērieniem, jo izbaudījuši visu
sarežģīto, 100 sastāvdaļu dzērienu neprātu. Mēs it kā sasniedzam virsotni un
tad atgriežamies pie pamatiem, jo šobrīd ir tik daudz izcilu dzērienu un dominē
pieeja «mazāk ir vairāk». Tāpat jāsaprot, ka ne visi notikumi ir piemēroti
sarežģītiem kokteiļiem, punšam u.tml. Protams, savā reizē tie der, bet ir ļoti
jauki izbaudīt vienkāršu kokteili no trim vai četrām sastāvdaļām, kas ļauj
pilnībā izgaršot visu sastāvdaļu nianses. Ir lieliski dzērienu kartē iekļaut
īpašus, interesantus kokteiļus, bet tāpat tajā jāsaglabā vieta vienam vai
diviem dzērieniem, kas iedvesmotu viesus gatavot tos mājās,» uzskata L. Mote.
L. Mote uzskata, ka bārmeņa darbā
ļoti maza nozīme ir dzērieniem, bet milzīga – cilvēkiem. «Bārmenis papildina
cilvēka pieredzi vai sarunu ar perfektu dzērienu. Tam nav jābūt dzērienam ar daudzām
sastāvdaļām. Viesi ir dažādi – kāds vēlēsies uzdot neskaitāmus jautājumus, lai
izvēlētos dzērienu, bet cits gribēs apsēsties vienatnē ar dzērienu karti un izlems
bez bārmeņa iesaistes. Visiem klientiem jāvelta vienādas rūpes un uzmanība, lai
arī cik dažādi viņi nebūtu,» viņa uzsver.