Gimlet Nordic: Šis ir iespēju laiks

Atpūta
2020. gada 9. aprīlis 13:13

"Gimlet Nordic" kokteiļbārs Rīgā fokusējas uz vietējās, ziemeļu reģionam raksturīgās garšas iekļaušanu dažādos kokteiļos. Pielāgojoties ārkārtas situācijai, bārs piedāvā šos dzērienus baudīt arī mājās. 

Kokteiļbārs Baznīcas ielā tika atklāts 2018. gada novembrī. Viens no "Gimlet Nordic" saimniekiem Edgars Grišulis šāda bāra koncepta ideju lolojis jau sen. "Ēdināšanas nozare, restorāni un šefpavāri ir attīstījusies vairāk nekā bāru industrija.  Viņu veiksmes stāsts ir sadarbība ar vietējiem zemniekiem, sezonalitāte, maiņa un cikliskums. Arī mūsu bārs ir ļoti pielīdzināms pasaules labākajiem restorāniem. Zemnieks piezvana un saka - man ir izaugušas, piemēram, nātres, izplaukuši ceriņi. Daudz ko gatavojam no ļoti unikālām lietām," stāsta E.Grišulis.


Bāra koncepts ir balstīts uz vietējām garšām un pieredzi, kuru var iegūt ziemeļvalstīs. Piemēram, bārs piedāvā kokteili ar nosaukumu "Sea" jeb jūra un to baudīt ir kā peldēties Baltijas jūrā, jo šis kokteilis atgādina jūras aromātu, sāļumu un garšu. Vēl kāda kokteiļa nosaukums ir "Pastaiga pa mežu" - dzērienam tiek pievienota priežu kombuča. Pārsvarā visas kokteiļu sastāvdaļas ir nākušas no Latvijas.

!Bāra saimnieki uzskata, ka Latvijas citroni, laimi un ananāsi ir cidonijas un rabarbers.

Pagājušajā gadā bārs iegādājās aptuveni 400 kilogramus rabarberu un no tiem izspiestā sula dzērienu pagatavošanai pietika aptuveni pusgadu. Šogad plānots iegādāties jau aptuveni tonnu rabarberu.

"Ļoti gribas atbalstīt cilvēkus, kuri dzīvo laukos. Es labāk atstāju naudu mūsu zemniekiem, nekā pērku Turcijas citronus. Šajā periodā, kad runājam par krīzi, es gribētu aicināt visus pārējos, ne tikai industrijas pārstāvjus, bet arī citus, izvēlēties vietējo. Mums Latvijā ir pieejami ļoti daudz un fantastiski produkti. Un mēs varētu mierīgāk izkļūst no krīzes situācijas, ja naudu atstātu ģimenē – Latvijā," pauž E.Grišulis. 

Kopš valstī ieviestās ārkārtas situācijas, bāra apmeklējums nokritās par aptuveni 90%, tāpēc saimnieki centās rast risinājumus, kā realizēt jau sagatavotās, svaigās kokteiļu sastāvdaļas. Tā radās ideja klientiem piegādāt kokteiļus uz mājām. Iespēju iegādāties kokteiļus līdzņemšanai izmanto bāra lojālie klienti un draugi, par ko uzņēmuma īpašnieki ir ļoti pateicīgi, taču bez ikdienas plūsmas uzturēt darbību nav iespējams. 

Tāpat bārs ieviesis iespēju iegādāties kokteiļu vaučerus - par lētāku cenu tagad iespējams nopirkt kokteiļa dāvanu karti un izmantot to, kad karantīna būs beigusies. 

"Šis nav īpaši ienesīgs veids, bet nodrošina kaut nelielu naudas plūsmu. Cenšamies šajā laikā nodarboties ar jaunu recepšu izstrādi un citiem dzērienu projektiem, skatoties uz šo kā iespēju laiku. Publicējam arī kokteiļu gatavošanas meistarklases video. Sapratām, ka nebūsim tie, kas čīkst sociālajos tīkos, bet domāsim, ko varam darīt šajos apstākļos. Redzot, kā citi draugi no šīs pašas nozares aizver savu biznesu, daži uz visiem laikiem, saprotam, ka ir paveicies, ka esam mazs uzņēmums ar mazām izmaksām, un ar nelielu finansiālo rezervi, ko bijām plānojuši ieguldīt attīstībā un jaunos projektos. Nu šī nauda noderēs lai vienkārši izdzīvotu šos grūtos mēnešus. No valsts sagaidām ļoti vienkāršu finansiālu atbalstu darbinieku algām un nodokļu brīvdienas," komentē viens no "Gimlet Nordic" kokteiļbāra saimniekiem Ilmārs Munkevics.

Bāra darbinieki paši gatavo kordiālus, šrabus (etiķsīrupus), sīrupus, tējas sēnes. "Pielietojam visas tās lietas, kuras agrāk vecmāmiņas gatavoja un deva mums dzert. Šobrīd mēs to radām caur kokteiļu prizmu. Iespējams, ka mēs īsti neesam "garāmejošais" bārs, kur vari ieskriet iedzert aliņu vai rumkolu. Ļoti bieži mūsu dzērienkartes iepazīšana ir piedzīvojums, kas balstās garšās nevis konkrēti specifiskos alkoholos. Mēs saprotam, ka bārs ir vieta, kur klienti nāk socializēties un baudīt dzērienu. Ja kāds vēlas iedzert rumkolu, viskijkolu vai džintoniku, tad mēs noteikti nevienu nemēģinām pāraudzināt un pagatavojam arī to," stāsta I.Munkevics. Bāra klienti ir jaunāka gada gājuma, veiksmīgi cilvēki. Aptuveni 40% ir latviski runājoši, 40% krieviski un 20% ir tūristi. 

Bāra kokteiļkarte mainās atkarībā no sezonas. Šobrīd tie varētu būt aptuveni 20 kokteiļi. "Pasaules trends virzās uz to, ka ieejot bārā, kafejnīcā, restorānā varēsi saņemt vienu vai divas lietas, ar ko viņi ir slaveni. To redzot un daudz ceļojot, mēs esam to atveduši šeit. Mūsuprāt, tā arī ir nākotne, ka dari labi vienu lietu," domā I.Munkevics.

Viens no pieprasītākajiem kokteiļiem ir cidoniju "Gimlet". Tā sastāvā ir džins, kas noturēts cidonijās un pašu gatavots cidoniju kordiāls, kas ir saldskābens, bezalkoholisks dzēriens. 

Pēc E.Grišuļa domām, 50% no laba kokteiļa ir ledus. "Gimlet Nordic" izmanto lēni saldētu bloka ledu, kas neatdod ūdeni tik ātri. Tas kokteili atdzesē un dzēriens ir ideālā temperatūrā, kas ir -3 līdz -4 grādi. Arī visas glāzes tiek izņemtas no saldētavas. "Kokteilim ir jābūt aukstam, atsvaidzinošam un kraukšķīgam. Lēni saldēts ledus ir tāds, kas tiek saldēts no vienas puses, spiež ārā skābekli, līdz ar to tas ir blīvs. Piemēram, lielveikalu ledus nav dzidrs, bet miglains," skaidro E.Grišulis. 

Domājot par biznesu, E.Grišulis atzīst, ka galvenais jebkurā biznesā ir naudas plūsma. "Uzsākot biznesu uzņēmāmies risku, jo mums aizmugurē nav neviena bagāta cilvēka, kurš vēlas paspēlēties bāros. Mūsu radi un draugi bija tie, kas aizdeva naudu un veicām arī savas investīcijas. Pelnām no pirmās dienas. Februāris bija viens no vislabākajiem mēnešiem, kāds ir bijis. Līdz pienāca marts un sākās vīrusa krīze - gribu to uzsvērt, nevis ekonomiskā krīze. Sākuma sitienu varētu salīdzināt ar to, kā iekrist ledainā ūdenī - pirmais ir šoks, bet ir divas lietas, kuras var darīt – "Facebook" visiem sūdzēt savas bēdas un stāstīt, cik slikti ir. Bet otra lieta – paklusēt un sākt domāt plānu A, B un C. Mums tādi šobrīd ir.

Bāra nosaukums "Gimlet Nordic" radies ne tikai tāpēc, ka džins šobrīd ir viens no pasaules top dzērieniem. ""Gimlet" ir jūras braucēju, lielo atklājumu laiku dzēriens un to radīja viens angļu ārsts, kurš savienoja kordiālu un džinu, ko tajā laikā ļoti bieži deva jūrniekiem algas vietā, bet kordiāls bija C vitamīns. Mēs arī atklājam lielos garšas atklājumus un braucam uz ziemeļiem," stāsta I.Munkevics.

Pērn bārs saņēmis atzinību kā labākais jaunais bārs, kā arī ierindojies starp 50 labākajiem bāriem Eiropā. Par "Gimlet Nordic" bāru rakstījis arī "National Geographic" un "The Times".