Skats
nākotnē ir cerīgs, un potenciāls ir – tā bioloģiskās
cūkkopības izaugsmes iespējas un ekonomisko izdevīgumu Latvijā
vērtē Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) ekonomisti.
Bioloģiskajai
cūkkopībai kā uz tirgu orientētai nozarei ir vieta Latvijas
cūkkopībā. To var secināt pēc gadu ilgušajiem eksperimentiem
cūkkopības uzņēmumos, nobarojot cūkas ar bioloģiski sertificētu
barību gan konvencionālajā, gan bioloģiskajā sistēmā Eiropas
Inovāciju partnerības
projekta "Latvijas cūkkopības ilgtspējīga attīstība uz antibiotiku
brīvas un bioloģiskas saimniekošanas pamatiem" ietvaros.
Patērētāju
aptauja liecina, ka 26% iedzīvotāju vēlas iegādāties biocūkgaļu,
bet 44% to nelieto uzturā tāpēc, ka bioloģiski sertificēta
cūkgaļa tirgū nav plaši pieejama. Līdz ar to tirgus potenciāls
bioloģiskajai cūkgaļai Latvijā ir, vērtē AREI ekonomisti.
Interesanti,
ka pašlaik, neskatoties uz paaugstinātajām prasībām bioloģiski
sertificētiem cūkgaļas ražotājiem (piemēram, atļauts izmantot
tikai bioloģiski sertificētu barību, faktiski aizliegts izmantot
antibiotikas, ievērojami augstākas dzīvnieku labturības
prasības), Latvijā konvencionāli un bioloģiski ražotas cūkgaļas
cenas atšķirība tirgū ir neliela – aptuveni 15%. Savukārt
Dānijas piemērs, ko analizēja AREI eksperti, liecina, ka cenas
atšķiras ievērojami, pat vairāk nekā divas reizes. Turklāt
ārvalstu pieredze liecina, ka tirgus satricinājumu brīžos, kad
konvencionālās cūkgaļas cena piedzīvo kritumu, bioloģiskā
cūkgaļa spēj noturēt stabilāku cenu. Tajā pašā laikā
cūkkopības nozare kopumā cieš no Āfrikas cūku mēra draudu
ietekmes uz tirgu.
Viens
no mītiem, ka, cūkām ēdot bioloģisko barību, rādītāji būs
zemāki, sākotnējo eksperimentu gaitā, ko veica SIA "Ulbroka", SIA "Ecoland" un citi cūkkopības uzņēmumi, nav apstiprinājies. Tāpat
neapstiprinājās bažas par bioloģiski sertificētas barības
pieejamību un grūtībām ar barības aprēķiniem. AREI
speciālisti, izvērtējot eksperimentu rezultātus, secinājuši, ka
bioloģiski sertificēta barība, kas ir sabalansēta un nodrošina
nepieciešamās minerālvielas un aminoskābes, sniedz ļoti labus
rezultātus.
Cūku
nobarošanas periods eksperimentā iesaistītajās bioloģiskajās
saimniecībās bija ilgāks, nekā tas ir konvencionālajā sistēmā,
līdz ar to arī izlietotās barības daudzums bija lielāks, liecina
AREI aprēķini. Tas nozīmē, ka bioloģiskas cūkgaļas ražošanas
izmaksas objektīvi ir augstākas. Kautiznākuma rezultāti, tikai
barojot bioloģiski un pilnībā turot cūkas bioloģiskajā sistēmā,
bija ļoti līdzīgi.
AREI
turpmāk pētīs ne tikai nobarošanas posmu, bet arī citas izmaksu
pozīcijas, salīdzinot konvencionālo un bioloģisko cūkkopību.
Tāpat tiks pievērsta lielāka uzmanība biocūkgaļas noieta
iespējām.
Projekta "Latvijas cūkkopības ilgtspējīga attīstība uz antibiotiku
brīvas un bioloģiskas saimniekošanas pamatiem" mērķis ir
Latvijā attīstīt ilgtspējīgu, kopējā Eiropas Savienības gaļas
tirgū konkurētspējīgu cūkkopību, kas balstīta uz Latvijā
inovatīvām metodēm – no antibiotikām brīvu cūku audzēšanas
sistēmu, cūku audzēšanu bioloģiskajā saimniekošanas sistēmā
ar atbilstīgu nozares gala produktu virzību tirgū un datorizētu
fermas
vadības rīku, kas salāgots ar selekcijas datu uzskaites sistēmu.
Projektu
īsteno kooperatīvā
sabiedrība Latvijas cūku audzētāju asociācija,
sadarbības partneri: biedrība
Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija, Agroresursu un
ekonomikas institūts, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, SIA "Cūku ciltsdarba centrs", SIA "Agrosels", SIA "Ulbroka", SIA "Ecoland
Latvia", z/s "Jurkas", SIA "SKAI Baltija", SIA "PF Vecauce".