Krīzes laikā durvis vēra restorāns "Kozy Eats", kas piedāvā jaunas garšas vegāniskā dzīvesveida piekritējiem un visiem tiem, kuri uzturā vēlas lietot veselīgu pārtiku.

Restorānu Blaumaņa ielā izveidojis Kaspars Daktiņš, kurš sešus gadus ir strādājis viesmīlības biznesā Nīderlandē - gan palīdzējis restorānu vadībā un klientu apkalpošanā, gan bijis šefpavārs. Savas dzīvesbiedres iedvesmots, K. Daktiņš jau sešus gadus ir vegāns.

"Man jau sen bija interese par veselīgu ēšanu, kad pamēģināju uzturā lietot tikai vegānu ēdienus, sapratu, ka jūtos daudz labāk. Protams, vegānisms nenozīmē tikai veselībai  draudzīgu uzturu, vegāniem rūp arī tīra vide un ētiska rakstura problēmas, kas ir saistītas ar dzīvniekiem," teic restorāna "Kozy Eats" saimnieks, kuram ēdināšanas iestādes izveide ir pirmie soļi uzņēmējdarbībā.

K. Daktiņš atzīst, ka Latvijā trūkst vegānu restorānu, - tādas vietas, kur vegāni var atrast sev piemērotu maltīti,  varot saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem. "Kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā to  ir daudz vairāk, piemēram, Viļņā ir 25 ēstuves vegāniem. Tāpēc vegāniskās ēdināšanas nišā saskatu biznesa potenciālu," saka  jaunais uzņēmējs, norādot, ka restorāna mērķa auditorija nav tikai vegāni.

Uz jaunizveidoto restorānu nākot arī mednieki un esot apmierināti ar  piedavājumu. "Mēs šobrīd esam vienīgie, kas piedāvājam džekfrūtaugļa gaļu. To marinējam un kūpinam. Mūsu ēdienkartē ir sendvičs, burgers un tortiljas vraps ar šo augli," stāsta K. Daktiņš.
Restorāna saimnieks atzīst, ka vegānu skaits Latvijā pēdējā laikā ir audzis, cilvēki ir kļuvuši apzinīgāki, izvēloties ēdienu. "Piedāvājam draudzīgas cenas, kuras neplānojam palielināt," sola restorāna "Kozy Eats" saimnieks.

"Restorānu atmosfēru vēlējos radīt omulīgu, relaksējošu un komfortablu, tāpēc izvēlējos apmeklētājiem saprotamu nosaukumu. Šīs kvalitātes apzīmējošu angļu valodas vārdu "cozy" modificēju uz "kozy". Šī vieta, kas ir mans sirds darbs, ir radīta, domājot par cilvēkiem," klāsta K. Daktiņš.

Restorāna šefpavārs ir Oskars Arkliņš, kurš iepriekš strādājis Šlokenbekas muižas restorānā un "Valguma pasaulē". Lai samazinātu restorāna izveidē nepieciešamās invetsīcijas, Kozy Eats saimnieks kopā ar O. Arkliņu veidojuši edināšanas iestādes interjeru, paši ar savām rokām izgatavojuši koka galdus un citus interjera priekšmetus. "Vēlējāmies radīt neitrālu interjera dizainu, fokusējoties uz dabiskiem matreiāliem un zaļiem augiem," teic K. Daktiņš.

Viņš atzīst, ka vietas izvēli noteikusi situācija nekustamo īpašumu tirgū, kā arī tas, ka uz Blaumaņa ielas  atrodas vairākas ēdināšanas iestādes, uz kurām cilvēki jau ir iestaigājusi taciņu. Pirmajās pāris  restorāna darbības nedēļās apmeklētāju skaits esot bijis pārsteidzoši liels, ir gandarīts jaunais uzņēmējs.