Pirms gada aktīvu darbību uzsākušais ēdināšanas uzņēmums «Amdaram» cer ar savu piemēru radīt pārmaiņas arī pašvaldības izglītības iestāžu ēdienkartēs.

«Amdaram» dibinātāja Madara Rutkovska ēdināšanas nozarē darbojas jau divdesmit gadus. Kad pirms septiņiem gadiem skolas gaitas uzsāka viņas pašas bērns, gan profesionāli vadīta, gan personīgu iemeslu pēc M.Rutkovska sāka pievērst pastiprinātu uzmanību izglītības iestādes ēdienkartei.

Iepirkumu galvenokārt tolaik diktējusi zemākā cena, kas bieži ietekmēja arī izraudzīto produktu kvalitāti. Ēdienkartes bija novecojušas un nemainīgas desmitiem gadu garumā, bieži aizpildītas ar tukšām kalorijām - maizi un miltu ēdieniem, kā arī ēdienkartēs teju nemaz neparādījās vietējie produkti, situāciju pirms septiņiem gadiem raksturo M.Rutkovska.

Vēloties iesaistīties, lai veicinātu pārmaiņas ēdināšanas jomā izglītības iestādēs, M. Rutkovska radīja uzņēmumu, kas pašos pamatos balstās uz sadarbību ar vietējiem zemniekiem un lauksaimniekiem. Viņa atzīst, ka sadarbības sākumā ne visi ticējuši, ka tā tiks turpināta ilgtermiņā, taču tagad ar prieku jau varot secināt, ka plānotais izdevies.

«Amdaram» ēdināšanas pakalpojumi pieejami deviņās izglītības iestādēs Rīgā un Jaunmārupē, taču uzņēmēja pauž cerību, ka ar savu piemēru un dalīšanos pieredzē arī pašvaldības izglītības iestādes varētu piedzīvot pārmaiņas.

Sadarbība ar zemniekiem pastāv, gan veidojot sezonālu ēdienkarti, gan ik nedēļu komunicējot par to, kas dārzos ir nogatavojies un ko būtu nepieciešams gatavot tuvākajā laikā.

Tādējādi iegūst gan zemnieki, gan bērni, uz kuru galdiem tiek celti svaigi produkti. Savukārt, sadarbībā ar pedagogiem bērni tiek informēti par to, kas tieši ir tas, ko viņi ēd. Iepazīts tiekot katrs dārzenis.

«Amdaram» maltītes veido 75-80% vietējas izcelsmes produktu, to starpā 20-30% produktu nāk no bioloģiskām saimniecībām. Tā kā tiek izmantoti sezonāli dārzeņi, arī ēdienkartes mainās līdzi sezonām, ik pa trīs mēnešiem.

Uzņēmuma vadītāja atklāj, ka ne vienmēr vietēji audzēta, bioloģiska produkcija būs daudz dārgāka kā konvencionāli izaudzētā. Piemēram, vietēji audzēti bioloģiski kartupeļi maksājot tikai par 0,02 EUR/kg vairāk nekā parastie. Bioloģiski gaļas produkti gan izmaksā vidēji par 20% vairāk nekā ierasts, taču «Amdaram» cenu starpību «izlīdzina» vienu dienu nedēļā no gaļas atsakoties. Veģetārās un zivs dienas ir ne tikai izdevīgākas, bet arī veselīgas, uzsver uzņēmēja.

Arī specializētas ēdienkartes veidošana ir iekļauta «Amdaram» ikdienas darba kārtībā, jo arvien biežāk bērnu vidū novērojama glutēna, laktozes vai citu produktu grupu nepanesamība. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu uzturu, arī šīs maltītes tiek pašu gatavotas.

Uzņēmuma vadītāja arī turpina sadarboties ar skolotājiem, lai uzzinātu, kas bērniem garšo, kas nē. «Bērni beidzot ēd kāpostus!» par gūtajiem rezultātiem priecājas M.Rutkovska. Un tas esot, pateicoties garšīgi pagatavotu, svaigu vietējo produktu izmantošanai.

«Amdaram» pašlaik nodarbina septiņu cilvēku komandu.