
Foto: freepik.com/Freepik
Ledusskapja iegāde ir nozīmīgs finansiāls ieguldījums teju katrā mājsaimniecībā. Taču, lai šis pirkums atmaksātos ilgtermiņā un ierīce kalpotu uzticami gadiem ilgi, būtiska ir pareiza tās ekspluatācija un regulāra apkope. Kā pareizi veikt ierīces apkopi un pagarināt ledusskapja kalpošanas laiku – ar padomiem dalās sadzīves tehnikas veikala VDE eksperts.
Tīrs ledusskapis – ilgāks kalpošanas laiks un svaigāki produkti
Uzturēt ledusskapi tīru ir svarīgi ne tikai vizuālu apsvērumu dēļ – tīrība tiešā veidā ietekmē arī ierīces ilgmūžību un darbības efektivitāti. Neiztīrītas pārtikas paliekas un izlijuši šķidrumi laika gaitā veido labvēlīgu vidi mikroorganismu, piemēram, baktēriju un pelējuma, attīstībai, radot nevēlamas smakas un potenciāli pasliktinot uzglabāto produktu kvalitāti.
Ledusskapja kameras tīrīšana
Regulāra ledusskapja iekšējās kameras tīrīšana, ideālā gadījumā reizi mēnesī vai vismaz reizi ceturksnī, ir būtiska higiēnas uzturēšanai. Pirms darba uzsākšanas ierīce drošības nolūkos noteikti jāatvieno no elektrotīkla un pilnībā jāiztukšo no produktiem.
- Izņemamos elementus – plauktus, atvilktnes, durvju nodalījumus – ieteicams mazgāt atsevišķi siltā ūdenī, kam nedaudz pievienots trauku mazgājamais līdzeklis vai pārtikas sodas šķīdums (aptuveni divas ēdamkarotes sodas uz litru ūdens), kas efektīvi neitralizē smakas.
- Pašu ledusskapja kameru un tās iekšējās virsmas tīra ar mīkstu drānu vai sūkli, izmantojot to pašu sodas vai ziepjūdens šķīdumu. Īpaša uzmanība jāpievērš stūriem, šuvēm un vietām ap blīvējumu, kur mēdz uzkrāties netīrumi. Ir ļoti svarīgi izvairīties no abrazīvu švammju, suku vai tīrīšanas pulveru lietošanas. Tie var neatgriezeniski saskrāpēt plastmasas un stikla virsmas, radot mikroplaisas, kur pēc tam viegli uzkrājas netīrumi un vairojas baktērijas, padarot virsmas grūtāk tīrāmas un potenciāli nehigēniskas.
- Pēc tīrīšanas visas virsmas nepieciešams rūpīgi noslaucīt ar tīru, sausu drānu, lai novērstu lieka mitruma uzkrāšanos, pirms ievieto atpakaļ izmazgātos, sausos plauktus un produktus.
Durvju blīvējuma kopšana
Ledusskapja durvju gumijas blīvējums nodrošina hermētisku ledusskapja un saldētavas kameras noslēgšanu. Tas neļauj siltajam āra gaisam iekļūt iekšā un aukstajam izplūst, tādējādi uzturot stabilu temperatūru un taupot enerģiju. Laika gaitā uz blīvējuma var sakrāties netīrumi, ēdiena drupačas vai lipīgi nosēdumi no dzērieniem, kas ne tikai izskatās neestētiski, bet var arī traucēt durvju pilnvērtīgai aizvēršanai vai pat veicināt materiāla bojāšanos.
Tādēļ arī gumijas blīves regulāri jāapskata un jānotīra. To vislabāk darīt ar mīkstu, mitru drānu un maigu ziepjūdeni vai iepriekš minēto sodas šķīdumu, īpaši rūpīgi iztīrot visas ieloces, kur var uzkrāties netīrumi vai veidoties pelējums. Jāizvairās no asiem priekšmetiem un agresīvām ķimikālijām, kas var sabojāt elastīgo materiālu. Pēc tīrīšanas blīvējums rūpīgi jānoslauka, lai novērstu mitruma uzkrāšanos un materiāla bojāšanos.
Foto: freepik.com/Freepik
Temperatūras optimizācija un pareiza ikdienas lietošana
Pareizas temperatūras uzturēšana ledusskapī un saldētavā ir izšķiroša gan pārtikas drošībai, gan ierīces energoefektivitātei. Daudzi mūsdienu ledusskapji ir aprīkoti ar digitāliem displejiem, kas ļauj precīzi iestatīt un kontrolēt ierīces temperatūru. Vecākiem modeļiem var būt nepieciešams izmantot atsevišķu ledusskapja termometru, lai periodiski pārbaudītu faktisko temperatūru dažādās zonās.
- Speciālisti iesaka uzturēt temperatūru ledusskapja galvenajā nodalījumā robežās no +2 °C līdz +4 °C.
- Savukārt saldētavas nodalījumā ideālā temperatūra ir -18 °C vai nedaudz zemāka.
Līdztekus pareizai temperatūrai, efektīvai dzesēšanai būtiska ir netraucēta aukstā gaisa cirkulācija ledusskapja kamerā. Vairāki ikdienas paradumi var to būtiski traucēt, liekot ierīcei strādāt pastiprināti un nelietderīgi tērēt enerģiju.
- Ledusskapja pārpildīšana: ja produkti ir salikti pārāk blīvi, tiek fiziski bloķēti ceļi, pa kuriem aukstajam gaisam jāplūst, lai vienmērīgi atdzesētu visu saturu. Tā rezultātā dažas zonas var būt pārāk siltas, kamēr citas – pārlieku aukstas. Vienmēr ir svarīgi atstāt nelielas atstarpes starp produktiem. Īpaši svarīgi ir neaizsegt iekšējās ventilācijas atveres, kas parasti atrodas kameras aizmugurējā sienā. To bloķēšana vistiešākajā veidā traucē dzesēšanas sistēmas darbību un var radīt nevienmērīgu temperatūru vai pat ledus kārtas veidošans.
- Karstu ēdienu ievietošana ledusskapī: karsta vai pat silta ēdiena ievietošana ledusskapī strauji paaugstina temperatūru un mitruma līmeni visā kamerā, kas ne tikai liek kompresoram ilgstoši darboties ar pilnu jaudu, bet arī rada nevajadzīgu kondensātu uz sienām un citiem produktiem, potenciāli ietekmējot to kvalitāti un uzglabāšanas laiku.
- Bieža un ilgstoša durvju atvēršana: katra durvju atvēršana nozīmē aukstā gaisa zudumu un silta, mitra telpas gaisa ieplūšanu. Lai atjaunotu optimālo temperatūru un likvidētu lieko mitrumu, ledusskapim atkal jāpatērē papildu enerģija. Tāpēc ir ieteicams pirms durvju vēršanas pārdomāt, kādi produkti ir nepieciešami, un ledusskapja durvis neturēt atvērtas ilgāk par 10–15 sekundēm.
- Pustukšs ledusskapis: visbeidzot, jāņem vērā, ka arī ilgstoši turēt ledusskapi gandrīz tukšu nav energoefektīvi. Lai gan no pārpildīšanas ir jāizvairās, atdzesētie produkti paši par sevi darbojas kā aukstuma akumulatori jeb termiskā masa. Tie palīdz uzturēt stabilu temperatūru kamerā, īpaši pēc durvju atvēršanas, jo palīdz ātrāk atdzesēt ienākušo silto gaisu. Ja ledusskapis ir gandrīz tukšs, temperatūra tajā var svārstīties daudz straujāk, un kompresors var ieslēgties biežāk un darboties ilgāk. Ja ledusskapis regulāri stāv pustukšs, var apsvērt iespēju tajā turēt dažas kannas vai pudeles ar ūdeni, lai palielinātu šo termisko masu. Taču vislabāk ir iegādāties savām vajadzībām un paradumiem piemērotu ledusskapja modeli.
Foto: freepik.com/Freepik
Tehniskā apkope un energoefektivitātes uzturēšana
Papildus regulārai tīrīšanai un temperatūras kontrolei, ir vairāki tehniski apkopes soļi, kas palīdz uzturēt ledusskapja efektivitāti un paildzināt tā kalpošanas laiku. Šie soļi bieži tiek aizmirsti, taču tiem ir būtiska ietekme uz ierīces darbību.
Kondensatora spoļu tīrīšana
Ledusskapja aizmugurē vai apakšā atrodas kondensatora spoles, kuru uzdevums ir izkliedēt siltumu, kas rodas dzesēšanas procesā. Laika gaitā uz šīm spolēm sakrājas putekļi, mājdzīvnieku spalvas un citi netīrumi. Biezs putekļu slānis darbojas kā izolators, apgrūtinot siltuma atdevi. Tas liek kompresoram strādāt intensīvāk un ilgāk, lai uzturētu vēlamo temperatūru, rezultātā palielinot elektroenerģijas patēriņu un saīsinot kompresora kalpošanas laiku.
Kondensatora spoles ieteicams tīrīt vismaz reizi gadā, bet mājokļos ar mājdzīvniekiem – pat biežāk. Pirms tīrīšanas ierīce obligāti jāatvieno no elektrotīkla. Spoles var uzmanīgi notīrīt, izmantojot putekļsūcēju ar šauru uzgali vai speciālu garu suku. Šis apkopes solis ir svarīgs ne tikai ledusskapjiem, bet daudziem sadzīves tehnikas veidiem, kam ir dzesēšanas vai ventilācijas sistēmas.
Vienmēr ir ieteicams ieskatīties konkrētā ledusskapja lietošanas instrukcijā – tur ražotājs parasti norāda, vai un kā šī apkope ir veicama. Tomēr, ja vien instrukcijā nav skaidri teikts pretējais, periodiska kondensatora zonas tīrīšana nāks par labu ierīces darbībai, pagarinot kalpošanas laiku.
Durvju blīvējuma pārbaude
Periodiski nepieciešams pārbaudīt gumijas blīvējuma vispārējo stāvokli – vai tas nav saplaisājis, sacietējis vai deformējies, un vai tas joprojām ir pietiekami elastīgs, lai cieši piegultu ledusskapja korpusam. Ja blīvējums ir manāmi bojāts vai vairs nenodrošina ciešu kontaktu, tas izraisa ievērojamu enerģijas zudumu, liek ledusskapja kompresoram strādāt biežāk un intensīvāk, un būtiski pasliktina dzesēšanas kvalitāti, kā arī var veicināt ledus kārtas veidošanos. Šādā gadījumā blīvējums būtu jānomaina vai jāpielāgo durvju eņģes.
Ledusskapja nolīmeņošana
Lai ledusskapja durvis aizvērtos pareizi un kompresors darbotos optimāli, ierīcei jābūt novietotai stabili un līmeni. Lielākajai daļai ledusskapju priekšpusē ir regulējamas kājiņas. Izmantojot līmeņrādi, var pārbaudīt, vai ierīce stāv taisni gan no priekšpuses uz aizmuguri, gan no vienas puses uz otru.
Lai nodrošinātu, ka durvis vienmēr pilnībā aizveras un hermētiski noslēdz kameru, dažiem ledusskapju modeļiem ražotājs iesaka nelielu slīpumu uz aizmuguri – gravitācija palīdzēs durvīm pievilkties līdz galam, garantējot ciešu blīvējumu. Precīzus norādījumus par slīpuma nepieciešamību un regulēšanu vienmēr jāmeklē konkrētā modeļa lietošanas instrukcijā.
Atkausēšana (ja nepieciešams):
Mūsdienās daudzi ledusskapji ir aprīkoti ar No Frost jeb automātiskās atkausēšanas sistēmu. Tomēr, ja tiek lietots vecāks modelis vai vienkāršāka saldētava bez šīs funkcijas, ir svarīgi regulāri veikt manuālu atkausēšanu. Ledus kārta darbojas kā izolators un ievērojami samazina dzesēšanas efektivitāti. Atkausēšanas laikā ierīce jāatvieno no strāvas, produkti jāizņem, un ledum jāļauj izkust dabiskā veidā, nekādā gadījumā neizmantojot asus priekšmetus ledus atdalīšanai.
Apkārtējās vides faktori
Ledusskapja efektivitāti ietekmē arī tā novietojums. To nevajadzētu novietot tiešos saules staros, blakus cepeškrāsnij, radiatoriem vai citiem siltuma avotiem. Jānodrošina arī pietiekama gaisa cirkulācija ap ierīci, īpaši aizmugurē un sānos, ievērojiet ražotāja norādītos minimālos attālumus.
Ja rodas nopietnākas tehniskas problēmas, piemēram, dīvaini trokšņi, nepietiekama dzesēšana pēc visu iepriekš minēto soļu veikšanas vai ūdens noplūde, ieteicams vērsties pie kvalificēta speciālista. Padziļinātu informāciju par specifisku modeļu apkopi var meklēt ražotāja instrukcijās vai uzticamos avotos, piemēram, meklējot kvalitatīvus izglītojošus rakstus par konkrēto tēmu. Vde.lv – tavs uzticamais partneris sadzīves tehnikas pasaulē
Foto: vde.lv
Ledusskapji, veļas mašīnas un veļas žāvētāji, saldētavas un cita sadzīves tehnika plašā klāstā par vienmēr izdevīgām cenām vde.lv un VDE veikalos visā Latvijā. Ienāc un apskati plašo piedāvājumu, un iegādājies savām vajadzībām un budžetam atbilstošāko ierīci jau tagad!