Rīgas
plānošanas reģions starptautiska projekta "Vietējās garšas"
("Local Flavours") ietvaros veicis izpēti par mazo un vidējo
tūrisma produktu attīstītājiem Pierīgā, secinot, ka 98% ir uzticīgi tam, ko dara, un tikai 2% būtu gatavi apdomāt iespēju pārdot biznesu.
Katrs trešais respondents atzinis, ka tūrisms
ir viņa pamatnodarbošanās. Puse aptaujāto norādīja, ka ir
pārcēlušies no Rīgas, lai tieši konkrētajā vietā nodarbotos
ar tūrisma produkta attīstīšanu. Savukārt katrs ceturtais –
ka jau iepriekš dzīvojis vietā, kur to attīsta.
Pierīgā tūrisma nišu vairāk attīsta sievietes (63%)
pretstatā vīriešiem (37%). Vairāk nekā pusē gadījumu tūrisma
produktu attīsta ģimenes uzņēmums un tikai 16% tā ir "viena
cilvēka armija". 9% tās ir valsts un pašvaldība un tikpat lielā
daļā tas ir nevalstisko organizāciju sektors.
Sabīne
Skudra, Rīgas plānošanas reģiona pārstāve un projekta eksperte, komentē:
"Mazais un vidējais tūrisms ir ļoti nozīmīgs tūrisma
asinsrites nodrošināšanai reģionā. Tāpēc apzinājām
situāciju, kas sniedz priekšstatu par tūrisma produktu
attīstītājiem. Lai arī tie katrs saskaras ar lieliem
izaicinājumiem, paliek uzticīgi savam iesāktajam darbam un
saskata potenciālu. Pierīga ir tā vieta, kur ilgus
gadus mazais tūrisms attīstījās lēni, jo iekšējā un ārējā
tūrismā cilvēki deva priekšroku doties no Rīgas uz attālākiem
reģioniem. Šobrīd mēs redzam, ka situācija strauji mainās, kas
sniedz iespēju veiksmīgi attīstīt arī jaunus tūrisma
produktus."
Aptaujā
piedalījās ap 50 tūrismā strādājošo mazo un vidējo uzņēmumu
Pierīgā.
Rīgas
plānošanas reģions uzsācis dalību starptautiskā projektā
"Vietējās garšas" ("Local Flavours"), kura mērķis ir
veicināt tūristu plūsmu uz mazāk atpazīstamām reģiona kultūras
mantojuma vietām, vienlaikus nodrošinot daudz sekmīgāku tūrisma
kopējo attīstību un politikas veidošanos reģionā, tādā veidā
stiprinot reģiona kopējo konkurētspēju. Rīgas plānošanas
reģions projekta ietvaros izstrādās rīcības plānu, lai reģiona
Attīstības programmā definētu sekmīgāku rīcību kopumu tūrisma
nozares attīstībai nākamajā plānošanas periodā. Plānā tiks
izvērtēti galvenie izaicinājumi un identificēti efektīvākie
atbalsta veidi. Plānots rīkot zināšanu un pieredzes apmaiņas
kopapmācības un koprades darbnīcas pašvaldībām ar ekspertu
dalību.
Projektā
vienlaikus ar Latviju piedalās vēl 8 partneri no Ungārijas,
Rumānijas, Horvātijas, Itālijas, Nīderlandes, Īrijas un Somijas.
Projekts "Vietējās garšas" ("Local Flavours") tiek
īstenots Interreg Europe programmas 2014.-2020. gadam ietvaros.