Darja un Egors Grabari pirms divarpus gadiem pārcēlušies no Sanktpēterburgas
uz Latviju un Ādažu novadā atvēruši nelielu kombučas ražotni "Rudy"s Kombucha".
Ideja izveidot kombučas projektu abiem radās pirms diviem gadiem. Brīdī, kad sākās eksperimenti ar kombučām, Egors paralēli jau strādāja pie diviem alus ražotņu projektiem.
"Amerikā un Rietumeiropā kombuča jau sen ir bijis populārs un labi pazīstams dzēriens, kura ražošanas tirgus aug ļoti strauji. Kombuču sākām gatavot mājās, 5 litru ūdens kannās. Cienājām draugus un paziņas, līdz sāka prasīt arvien vairāk, un pašlaik mūsu hobijs mājās ir pārvēties par ģimenes biznesu. Iegādājāmies manuālu skārda bundžu aizvalcēšanas mašīnu, un sākām pārdot "Rudy"s Kombucha" vairākiem alus bāriem un kafejnīcām," stāsta "Rudy"s Kombucha" izveidotāji.
"Ideja
par nosaukumu radās, jo mums ir jauks četrkājains draugs –
taksis, vārdā Rūdijs. Par godu Rūdijam jau ir trīs kafijas
namiņi, Sanktpēterburgā ("Rudy"s Coffee to Go"). Vienojāmies,
ka šī tradīcija jāturpina, jo šis nosaukums mums patiesi ir
nesis veiksmi," stāsta Darja un Egors Grabari.
Šobrīd "Rudy"s Kombucha" sortimentu klāstā ir pieci dažādi kombuču
veidi. Kā arī brīžiem tiek izlaistas "limited edition"
versijas, un tiek strādāts pie pilnīgi jaunu produktu radīšanas.
"No
citiem kombuču ražotājiem Latvijā un pasaulē mēs atšķiramies
ar to, ka pievienojam lielu daudzumu dabīgu un svaigu
ogu un augļu, garšaugu (svaigas bazilika lapas), lai garša būtu
spilgta un pietiekami spēcīga," komentē "Rudy"s Kombucha" izveidotāji.
"Rudy"s Kombucha" radītos dzērienus šobrīd var iegādāties tādās kafejnīcās, kā "Andalūzijas
Suns", "Kalve", "Vest" un "Herbārijs". Bāriem un restorāniem
kombuča tiek piedāvāta ne tikai kā bezalkoholiskais dzēriens, bet arī
kā opcija kokteiļu sastāvdaļām.
Kombučas ražotnē, kas atrodas Ādažu novada Eimuros, šobrīd var jau saražot 2000 litrus kombučas.
Darja un Egors stāsta, ka uzņēmuma mērķauditorija ir visi, sākot no maziem bērniem līdz pat vecākajai paaudzei - cilvēki, kuri
rūpējas par savu veselību, piekopj veselīgu dzīves
veidu, tādi, kas vēlas lietot uzturā dabīgu un veselīgu
produktu.
"Alus
darītavu izveidošana un zināšanas par fermentācijas procesiem,
dzērienu ražošanas tehnoloģijām ļauj mums rast lielisku
risinājumu sava produkta ražošanai. Mēs
varējām rast unikālu veidu un tehnoloģiju alumīnija mucu
uzpildīšanai, tieši kombučām. Abi šie faktori ļauj
produktu stabilizēt bez pasterizācijas vai konservantu
pievienošanas. Kopumā "Rudy’s Kombucha" radīšanas galvenā ideja
ir 100% dabīga produkta izveide, kuru var uzturā lietot gan
pieaugušie, gan bērni.
Un
mēs to esam paveikuši! Tagad mēs pārdodam "Rudy"s Kombucha" vairāk
nekā 70 kafejnīcās un restorānos Latvijā. Mēs
esam pirmais kombučas ražotājs Latvijā, kuram ir izdevies nosūtīt
eksporta sūtījumu uz Berlīni un Igauniju. Pie šī mēs neplānojam
apstāties," pauž Darja un Egors Grabari.
"Rudy"s Kombucha" saņēmis biznesa inkubatora atbalstu un plāno atvērt
jaunu ražotni, lai apmierinātu eksporta pieprasījumu, un varētu ražot vēl vairāk.