Jaunzeme: piens ir baltais zelts

Pārtika
2011. gada 8. decembris 08:49

«Piens ir ierobežotas pieejamības resurss. Latvijā tas ir bijis salīdzinoši stabils resurss visus pēdējos gadus, protams, tas ir saistīts ar kvotām. Taču tas ir saistīts ar to, ka mūsu tirgus kapacitāte ir tāda, kāda tā ir. Lielāko daļu piena mēs patērējam uz vietas. Piens ir grūti pārvadājams, tāpēc tā imports ir ļoti ierobežots, - piens kļūst par balto zeltu,» intervijā laikrakstam Diena sacījusi Konkurences padomes priekšsēdētāja Ieva Jaunzeme.

«Ja runājam par graudu vai kartupeļu tirgu, tie ir daudz mobilāki produkti, to importa un eksporta iespējas ir lielākas. Mani priecē, ka mūsu piena patēriņa ieradumi ļoti atšķiras no Eiropas patēriņa. Kāpēc? Piens, kuru mēs turpinām dzert šeit, Latvijā, Eiropas izpratnē principā ir bioloģiskais produkts - triju četru dienu termiņa piens,» viņa skaidrojusi.

«Eiropā dzer pusgada gada termiņa pienu. Tādas kvalitātes produkti - piens, krējums, sviests - par šādu cenu Eiropā principā nav nopērkami. Piens ir pirmās nepieciešamības prece. No piena pieejamības ir atkarīga sabiedrības veselība. Tādēļ Konkurences padomei ir pastāvīgi jāseko līdzi, lai Latvijas piena tirgū neveidojas nesabalansēta situācija. Piena cena būs optimāla tikai tad, ja būs tirgus spēku līdzsvars,» akcentējusi Jaunzeme.

«Tam, kurš gribētu atvest uz Latviju citu pienu, būtu jāinvestē ļoti daudz mārketingā, lai pārliecinātu mūsu patērētāju mainīt izvēli. Man nav pārliecības, ka kāds būs ieinteresēts uz mūsu mazo tirgu piegādāt citu pienu. Kamēr mēs spēsim to vilkt, mēs dzersim Latvijas pienu,» norādījusi Konkurences padomes priekšsēdētāja.