Pārtikas cenas beidzot stabilizējas

Pārtika
2011. gada 4. oktobris 11:53

Pārtikas produktu cenas Rīgas veikalos šī gada trešajā ceturksnī ir bijušas stabilas un lielākajai daļai pārtikas produktu cenas salīdzinājumā ar otro ceturksni bijušas bez būtiskām izmaiņām.

Par to liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) rīcībā esošā informācija. Šā gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar otro ceturksni cenas visvairāk ir palielinājušās liellopu gaļai, broileriem, atsevišķiem ekskluzīviem jogurtiem, sviestam, kviešu miltiem, cukuram un griķiem. Cenu pieaugums šiem produktiem ir bijis no 5% līdz 12%.

Savukārt cenas šai periodā visvairāk ir samazinājušās visu veidu dārzeņiem un kartupeļiem, vistu stilbiņiem, pilnpienam un atsevišķiem jogurtiem. Vislielākais cenu samazinājums ir bijis galda bietēm par 61% un galviņkāpostiem par 52%.

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe skaidro, ka dārzeņiem cenas samazinājās ļoti būtiski, jo masveidā šajā reģionā bija ienākusies jaunā dārzeņu raža, kas šogad ir daudz lielāka kā iepriekšējā gadā. Daudzas valstis pat prognozējot dārzeņu un kartupeļu pārpalikumus. Savu darbu pie zemās cenas paveica arī e–coli baktērijas skandāls, kas mazināja uzticību dārzeņiem un līdz ar to arī samazināja patēriņu. Tāpat Krievijas aizvērtā robeža Eiropas dārzeņu ražotājiem lika meklēt papildus tirgus, kur savu saražoto lēti pārdot. Vidēji dārzeņu cenas ir samazinājušās par trešdaļu.

Gaļas cenu pieaugumu veicinājusi dārgā lopbarība un citu resursu cenu palielinājums un pieprasījuma pieaugums pasaules tirgū. Griķu un cukura cenu kāpums šajā periodā nav attaisnojams ar cenu tendencēm ne vietējā, ne pasaules tirgū. I. Gulbe paredz, ka tuvākajā laikā vajadzētu sekot vairāku pārtikas produktu cenu samazinājumam saistībā ar tendencēm pasaules tirgos, bet to varētu arī apslāpēt iedzīvotāju optimisms  un mazumtirdzniecības apjomu pieaugumi iepriekšējos mēnešos, kas varētu neveicināt vēlmi samazināt produktu cenas.