Mūsdienās
daudzi iedzīvotāji izmet ēdienu tikai tāpēc, ka viņi nav
pārliecināti par tā svaigumu – pārtikas tehnoloģiju
jaunuzņēmums "Smart Packaging" risina šo problēmu.
Kompānija
radījusi viedos sensorus, kurus var piestiprināt pie pārtikas
virsmas vai iekļaut pārtikas produkta iepakojumā. Sensora
tehnoloģija maina krāsu no sarkanas uz zilu, tādējādi parādot
pārtikas kvalitāti un vienkāršā veidā izskaidrojot bakteriālā
un mikrobioloģiskā piesārņojuma līmeni.
"Sensoru
tehnoloģija ļauj patērētājiem pieņemt pārdomātus lēmumus, apstiprinot nepieciešamo pārtikas kvalitāti,
un krāsu maiņas sensora vienkāršība samazinās pārtikas
izmešanu atkritumos," biznesa portālam db.lv stāsta Rūta Ozola–Davidāne, "Smart
Packaging" līdzdibinātāja.
Viņa
stāsta, ka saskaņā ar ANO Pārtikas un lauksaimniecības
organizācijas (FAO) datiem pārtikas atkritumi pasaulē rada
aptuveni 8% no visām cilvēku radītajām siltumnīcefekta gāzu
emisijām. Par katru saražoto pārtikas kilogramu atmosfērā
nonāk 4,5 kilogrami CO2. 10% no pārtikas atkritumiem ir saistīti
ar derīguma termiņiem, kas nozīmē, ka ES mājsaimniecībās katru
gadu tiek izmesti 88 miljoni tonnu pārtikas jeb 173 kilogrami uz
vienu cilvēku, jo patērētājiem ir grūtības saprast atšķirību
starp dažādiem derīguma termiņu formulējumiem – "izlietot
līdz" un "ieteicams līdz".
Stāstot
par to, kādā attīstības stadijā šobrīd ir projekts, R.
Ozola–Davidāne teic, ka ir veikti testi simulētas reālās vides
apstākļos un iegūti rezultāti, ka sensora tehnoloģija ir
galvenokārt izmantojama svaigas un apstrādātas gaļas produktiem.
Tāpat iegūts apstiprinājums, ka sensori signalizē par produkta
bojāšanos jau pirms bakteriālā un mikrobioloģiskā piesārņojuma
tieši tajā brīdī, kad produkts kļūs organoleptiski nepatīkams
klientam. Ir veiktas intervijas un prototipēšana ar ekspertiem, tai
skaitā no pārtikas iepakojumu ražotājiem par inovatīviem
risinājumiem sensoru integrēšanai pārtikas iepakojumos. "Smart
Packaging" kā nākamo soli redz nepieciešamību sensora
tehnoloģiju testēt reālas vides apstākļos tieši pie gaļas
produktu ražotājiem.
"Ļoti
nozīmīga ir sadarbība ar Latvijas lielajiem gaļas ražošanas
uzņēmumiem, ar kuru palīdzību varētu veikt sensora tehnoloģijas
testēšanu reālas vides apstākļos," teic R. Ozola–Davidāne.
Viens
no nākotnes izaicinājumiem ir pielāgot sensora tehnoloģiju ne
tikai gaļas produktiem, bet arī citām pārtikas produktu grupām,
piemēram, zivju un olu produktiem. Aktuālais šī brīža "Smart
Packaging" uzdevums ir piesaistīt finansējumu un pilnveidot
sensora tehnoloģiju tādā attīstības līmenī, lai ir iespēja to
pārnest tirgū licences formā vai veidojot kopīgu partnerību.
Ideja
par šādu risinājumu radās, R. Ozolai–Davidānei, studējot
Latvijas Universitātes Vides zinātnes doktorantūrā, kur viņa
strādāja ar māla minerālu kompozītmateriāliem un pētīja to
īpašības. Trešajā doktorantūras gadā uzņēmēja Solvita
Kostjukova uzrunāja R. Ozolu–Davidāni par iespēju izgatavot
jaunu māla minerālu bāzes kompozītu kosmētikas industrijā. Tajā
brīdī viņa bija iesākusi strādāt pie māla minerālu un dabisko
ogu pigmentu antociānu kompozītmateriālu izstrādes, kas,
pateicoties to daudzveidīgajai krāsai, šķita ideāli piemērots
izmantošanai kosmētikā. Tomēr pēc vispusīgiem testiem tika
konstatēts, ka šis materiāls nav izmantojams kosmētikā, jo maina
krāsu atkarībā no vides pH izmaiņām, kas nozīmēja to, ka
neatkarīgi no materiāla sākotnējās krāsas uz cilvēka ādas tas
paliktu noturīgā zilā krāsā, ko reti kurš klients vēlētos.
"Uzreiz sapratām, ka šī īpašība noteikti var būt ļoti
noderīga kādā citā nozarē. Veicot detalizētas informācijas
apkopošanu par antociānu īpašībām, kā arī izmēģinājuma
testus ar pārtikas produktiem, nonācām līdz idejai par viedajiem
sensoriem pārtikas iepakojumos. Neilgi pēc pirmajiem testiem 2019.
gadā šo ideju iesniedzām "EIT Food" pārtikas inovāciju
konkursā, kur ieguvām godpilno pirmo vietu," teic R.
Ozola–Davidāne.
https://www.db.lv/zinas/nosaukti-inovativakie-partikas-nozares-jaunuznemumi-490810
Eiropas
Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) zināšanu kopienas "EIT
Food" jaunuzņēmumu konkursā "Innovation Prize" iegūtais
finansiālais atbalsts ļāva pilnveidot sensora tehnoloģiju, veicot
detalizētu kompozītmateriālu fizikāli ķīmisko īpašību izpēti
un testus laboratorijas apstākļos, izmantojot dažādas pārtikas
produktu grupas. Iegūtie rezultāti tika publiskoti starptautiskās
konferencēs, kā arī potenciālo klientu intervijās.
Iegūtie
rezultāti nodrošināja iespēju iegūt Eiropas Reģionālā
attīstības fonda (ERAF) finansējumu projekta "Māla minerālu
un antociānu kompozītmateriālu sensori pārtikas kvalitātes
kontrolei" izstrādei. "Tas ir neatsverams ieguldījums,
lai sekmīgi turpinātu sensora tehnoloģijas izstrādi. ERAF
projekta ietvaros tiek veikta tehniski ekonomiskā priekšizpētes un
komercializācijas stratēģijas izstrāde, paraugu testēšana
simulētas reālās vides apstākļos, tirgus izpēte, kā arī citas
aktivitātes sensora tehnoloģijas prototipa pilnveidei," norāda
R. Ozola–Davidāne.