"Augam" podiņā atliek vien iebērt zemi un sēkliņu, nolikt uz palodzes un, kad izaug stāds, ar visu podiņu to pārstādīt dobē.
Augam
nepieciešams tikai ūdens, jo podiņā iestrādātas dažādas
minerālvielas, kas laika gaitā lēni izdalās un nodrošina augu ar
nepieciešamajām barības vielām.
Idejas
autore Vaira Obuka uzskata, ka šāda veida podiņi, kas iekļaujas
dārzniecībā un prasa maz pūļu, ir nākotne. "Ar šo
produktu mēs gribam mācīt cilvēkus, ka ir forši nodarboties ar
dārzkopību ilgtspējīgi. Uz to iet visa pasaule, arī nopietni ES
dokumenti par to runā, piemēram, "Green Deal". Man visu
mūžu ir sāpējuši vides jautājumi, tāpēc priecājos, ka esmu
atradusi vidusceļu, kā radīt pozitīvu ietekmi pasaulē. Ir daudz
cilvēku, kuri nodarbojas ar pētniecību, bet ir svarīgi pareizajā
brīdī to pārvērst produktā, ar ko radīt reālas izmaiņas
pasaulē," viņa teic.
Šie
podiņi iekļaujas mūsdienās modernā dārzniecības praksē, kas
prasa maz pūļu. "Augi ir salīdzinoši izturīgi un spēj
paciest gandrīz visu, taču iegūt labu un kvalitatīvu ražu nav
tik vienkārši, tāpēc šādu produktu izstrādē ir vērts
koncentrēties uz ieinteresētiem hobija dārzkopjiem," saka
Ģederts Ieviņš, augu fiziologs un "Augam" konsultants.
"Mūsu
mērķis ir strādāt ar vietējiem resursiem, kas pieejami Latvijā,"
saka V. Obuka. Viena no sastāvdaļām ir organiski ezera nogulumi,
bet pārējās uzņēmums neatklāj. Podiņu ražošanā netiek
izmantotas primārās izejvielas, bet gan citu uzņēmumu ražošanas
blakusprodutki. "Esam unikāli ar to, ka mūsu vajadzībām
nekas netiek speciāli audzēts vai pirkts – podiņu ražošanā
izmantojam balkusproduktus no citu uzņēmumu ražošanas
pārpalikumiem. Ražošanas blakusproduktus var izmantot jaunu
produktu radīšanā. Tie nav atkritumi. Aprites ekonomika ir ļoti
aktuāla tēma. Latvijā ir uzņēmumi, kas tādā virzienā strādā,
bet par to būtu jārunā daudz vairāk," viņa uzskata.
Ideja
par šādu podiņu V. Obukai radās jau 2013. gada izskaņā. "Viss
sākās 2011. gadā, kad sāku studēt vides zināti. 2012. gadā
pamanīju žurnālā "Ilustrētā Zinātne" mazu rakstiņu
par kūdras līmi. Kad parādīju šo rakstu Latvijas Universitātes
profesoram Mārim Kļaviņam un teicu, ka gribu to pētīt, viņš
ierosināja strādāt ar organiskiem ezera nogulumiem. Tas ir ezera rekultivācijas blakusprodukts, kas ir iegūstams lielākajā
daļā Latvijas ezeru un rodas, sadaloties augiem un dzīvniekiem,"
stāsta V. Obuka.
Iecerēts,
ka veikalu plauktos šis produkts nonāks nākamā gada pavasarī.
Uzņēmums mērķē, lai podiņš ir cilvēkiem finansiālā ziņā
pieejams. "Mums ir svarīgi iemācīt patērētājiem, ka šajā
produktā viss jau ir un nekas papildus speciāli nav jāpērk. Šis
process, lai izglītotu patērētāju, kāpēc vairs nevajag pirkt
plastmasas podiņus, būs interesants," saka V. Obuka.
Uzņēmums
ir sastapies ar interesi no potenciālajiem klientiem ārzemēs un no tuvāko mēnešu testu rezultātiem būs atkarīgs tas,
kurš reģions būs "Augam" nākotnes fokusā.
"Mūsdienās
plastmasas piesārņojums pasaulē ir ļoti liela problēma. Jau kopš
1950. gada tikai neliela daļa saražotās plastmasas ir
pārstrādāta - viss pārējais ir sadedzināts vai nonācis
izgāztuvēs un okeānā," saka V. Obuka. Eiropā vien aptuveni
5% no visas saražotās plastmasas tiekot izmantota lauksaimniecības
vajadzībām. "Mēs nevaram līdz galam konkurēt ar plastmasu,
bet mēs varam konkurēt ar citiem produktiem, piemēram, kūdras,
papīra vai kokosriekstu šķiedras podiņiem. Tomēr tiem nav šādas
pievienotās vērtības, kā "Augam" podiņiem – papildu
barības vielas. Neesam atradušas līdzīgu produktu pasaulē. Mēs
šobrīd esam mazs uzņēmums, bet vēriens mums ir liels," viņa
uzsver.
Ģ.
Ieviņš pieļauj, ka industriālās stādaudzēšanas apstākļos
lielajās ražotnēs biodegradējamais podiņš nevarēs konkurēt ar
plastmasas podiņiem, taču ir hobijdārzkopji un dažādu specifisku
augu kultūru audzētāji, kuriem šis produkts būs neaizvietojams.
"Stādaudzētavās bieži vien kritiskais faktors ir augsnes
kvalitāte, kā dēļ nākas bieži mainīt visu augsni, jo barības
vielu sastāvs neatbilst augu vajadzībām. Izmantojot
biodegradējamu, augsnes ilgtspēju uzlabojošu podiņu, augsnes
izmantošanas cikls pagarināsies. Tāpēc interese par šo produktu
ir liela," saka Ģ. Ieviņš.
Uzņēmums
pēta, kurām augu kultūrām šī brīža podiņa versija ir
vislabāk piemērota. "Pievienojot sastāvam izejvielas ar
augstu bioloģiski aktīvo vielu saturu, var panākt papildus
pozitīvo ietekmi uz augiem, veicinot augšanu un uzlabojot ražas
kvalitāti. Vēl viens ieguvums saistīts ar to, ka augus var
pārstādīt ar visiem podiņiem, izvairoties no to sakņu
traumēšanas un augu augšanas kavēšanās," piebilst Ģ.
Ieviņš.
Kopš maija uzņēmums strādā Rīgas Tehniskā universitātes (RTU) un Latvijas Universitātes (LU) kopīgā inkubatora paspārnē.
https://www.db.lv/zinas/rtu-un-lu-kopigs-inkubators-495237
"Inkubatorā mums ir paveicies ar kvalitatīvām lekcijām un
mentoriem, kuri mums palīdzēja attīstīt šo ideju ar daudzu āķīgu
jautājumu palīdzību," atklāj V. Obuka.
"Augam"
ir uzvarējis Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta
jaunuzņēmumu konkursā "EIT Food Innovation Prize"
Latvijā un piedalīsies sacensību finālā. Tas notiks oktobrī un
"Augam" sacentīsies ar vēl 16 inovatīvām idejām
pārtikas nozarē. "Mūsu mērķis ir būt labāko trijniekā,"
saka V. Obuka.
Uzņēmums līdz šim ir piesaistījis desmit tūkstošu eiro finansējumu no "EIT Food Innovation Prize" un universitāšu apvienotā inkubatora.