Latvijas vīnkopju un vīndaru biedrība sadarbībā  ar biedrību "Slow Food Straupe" aicina uz piektajiem Latvijas vīndaru svētkiem, kas notiks 17. jūlijā vēsturiskajā Straupes Zirgu pastā.

Latvijas vīndari piedāvās svētku viesiem nobaudīt Latvijas augļu, ogu un ziedu vīnu daudzveidīgās garšas. Būs iespējams nobaudīt 12 Latvijas pazīstamāko mazo vīna darītavu brūvējumus. 

Latvijas augļu-ogu vīna darināšanai ir senas kultūrvēsturiskas tradīcijas. Jau vairākus gadus  Latvijas Vīnkopju un Vīndaru biedrība nopietni strādā, lai Latvijas vīna darināšanas amata prasmes tiktu izkoptas augstākā, profesionālā pakāpē. Lai vīndaru radītais produkts iegūtu atzinību ne tikai atsevišķu vīna pārzinātāju vidū, bet tiktu ar lepnumu piedāvāts arī visos Latvijas restorānos. 

Šie svētki ir viens Latvijas vīnkopju un vīndaru biedrības radītā un ELFLA līdzfinansēta  projekta “Latvijas vīna tūre” pasākumiem, lai plašāku Latvijas iedzīvotāju daļu iepazīstinātu ar vīna tapšanas mākslu. 

Šogad, kā jau ierasts, būs Latvijas vīnu un ēdienu saderības vērtēšana– “sapārošanas”. Ekspertu vidū būs vieni no Latvijas labākajiem vīnziņiem – Jānis Kaļķis un Agnese Gintere.  Profesionāļu izvēlētos ēdiena un vīna pārus viesi varēs baudīt visas dienas garumā.

Lai saudzētu vidi, svētkos netiks lietotas nedz plastmasas, nedz papīra glāzes. Pie ieejas varēs iegādāties stikla glāzes un glāžu turētājus. Paralēli vīndaru svētku notikumiem darbosies Straupes lauku labumu tirdziņš, kas  savā darbībā atbalsta  starptautiskās organizācijas Slow Food International noteikumu prasības un kļuvis par Earth Market (Zemes tirgus) alianses dalībnieku. 

Tas nozīmē, ka tirgū pieejamā produkcija ražota atbilstoši Slow Food filozofijai - tā ir vietēja, sezonāla, kas audzēta godprātīgi, saudzējot dabas daudzveidību un domājot par vides ilgtspējību.