Pārtikas ražošanas nozarē ir ļoti daudz jautājumu un neskaidrību saistībā ar jaunajiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai, atzina Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

"Pārtikas nozarei jāturpina strādāt neatkarīgi no situācijas valstī, lai nodrošinātu ar pārtiku gan vietējo tirgu, gan eksportu. Līdztekus tam tagad mums ir jālauza galva, kā pielāgoties un izpildīt ārkārtas situācijas noteikumus," sacīja Šure. 

Cita starpā pārtikas ražotājiem bažas sagādā ražošanas nepārtrauktības nodrošināšana, piemēram, maiņu darba īstenošana jeb jautājums, kurus darbiniekus drīkst likt maiņās un ko darīt ar tiem, kurus nedrīkst.

Viņa uzsvēra, ka nozarē ir ļoti daudz jautājumu un neskaidrību, un neapmierinātība ir gan darba devēju, gan darbinieku vidū. 
"Pat profesionāli juristi ļoti piesardzīgi vērtē, kas ir kas, un nav skaidras atbildes, vai augstāks juridiskais spēks ir Darba likumam vai Ministru kabineta rīkojumam "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu"," komentēja federācijas padomes priekšsēdētāja.

Vienlaikus Šure norādīja, ka apstākļos, kad paralēli notiek arī dramatisks energoresursu un izejvielu cenu kāpums un izejvielu deficīts, ārkārtas situācija pārtikas ražotājiem būs papildu izaicinājums.

"Tēlaini situāciju varētu salīdzināt ar kuģi, kas manevrē caur aisbergu gabaliem un to paliek arvien vairāk," piebilda Šure, uzsverot, ka no valsts puses pārtikas ražotāji sagaida skaidrus spēles noteikumus, bet šobrīd jautājumu ir vairāk nekā atbilžu.

Vienlaikus padomes priekšsēdētāja norādīja, ka arī darbaspēka problēma līdz ar ārkārtas situāciju tikai saasināsies. Kaut arī Latvijas lielākajos pārtikas ražošanas uzņēmumos pret Covid-19 vakcinēto darbinieku īpatsvars ir lielāks nekā vidēji valstī, tieši mazkvalificētāko darba veicēju un ražotnēs strādājošo vidū ir lielākais to cilvēku īpatsvars, kuri nevēlas vakcinēties. Tādējādi arī šajā nozīmē pastāv riski uzņēmumu darbības nepārtrauktības nodrošināšanai.

Kā atzina Šure, iepriecinošs ir fakts, ka pandēmijas radītā ārkārtas situācija vismaz nav jauna un salīdzinoši ir uzņēmējdarbībai labvēlīgāka nekā bija pirms pusotra gada.

"Šajā situācijā aicinām iedzīvotājus atbalstīt mūsu ražotājus, izvēloties vietējās preces. Krīzes situācijās pircēju patriotisms Latvijas ražotājiem ir ļoti svarīgs," uzsvēra LPUF pārstāve.

Vaicāta par sabiedriskās ēdināšanas sektora ierobežojumiem un to ietekmi uz pārtikas ražotājiem, Šure komentēja, ka pašlaik ēdināšanas sektoram stopkrāns nav norauts pilnībā, un vakcinētie iedzīvotāji joprojām varēs apmeklēt restorānus. 

"Tā ir laba ziņa," sacīja LPUF padomes priekšsēdētāja, piebilstot, ka HoReCa sektoram ir maksimāli jāpielāgojas esošajai situācijai, jānodrošina atbilstoši apstākļi klātienes apkalpošanai un jāturpina strādāt ar ēdienu piegādēm un līdzņemšanu.

"Šobrīd galvenais atkal ir izturēt ziemu un pārvarēt šo krīzi," uzsvēra Šure. 

Viņa arī pauda, ka svarīgi, lai valdība būtu gatava meklēt risinājumus un piedāvāt kompensējošus mehānismus, kas saglabātu Latvijas pārtikas ražotāju konkurētspēju.

Jau vēstīts, ka no pirmdienas valstī uz trim mēnešiem izsludināta ārkārtējā situācija, tādējādi spēkā stājoties vairākiem Covid-19 izplatības novēršanai paredzētiem ierobežojumiem.

LPUF ir Latvijas pārtikas pārstrādes daudznozaru nevalstiskā organizācija, kas apvieno pārtikas uzņēmumus un profesionālās asociācijas, pārstāv ražotājus valsts un nevalstiskajās organizācijās, aizstāv biedru intereses starptautisko normatīvu izstrādē, kā arī sniedz biedriem informatīvu atbalstu. Federācijā ir apvienojušies uzņēmumi, kas aizņem vairāk nekā 60% no visa Latvijas pārtikas ražošanas tirgus. Tajā ir pārstāvētas gan nozaru asociācijas, gan vairāki desmiti lielu, vidēju un mazu uzņēmumu.