Jekaterina Bogdanova-Dudarenko ar vīru Oleksii Dudarenko Rīgā, Avotu ielā uzsākuši ražot šokolādi un plāno ar to sasniegt starptautiskos tirgus. 

Lai uzsāktu šokolādes ražošanu, kopumā ieguldīti aptuveni 30 tūkstoši eiro.

Zīmols "Choco_lāde" ražo tā saukto Grand Cru bean-to-bar šokolādi, izmantojot tikai augstākās kvalitātes kakao pupiņas, audzētas konkrētā vietā, reģionā. Tādējādi zīmola sortimentā šokolādes veidi atšķiras tieši pēc reģioniem, jo katra reģiona kakao pupiņām piemīt savas īpašās garšu nianses.

Šobrīd "Choco_lāde" piedāvā šokolādi no Ekvadoras, Indonēzijas, Gvatemalas, Venecuēlas un Ugandas reģioniem, ka arī piena šokolādi, gatavotu no organiskā kokospiena un balto šokolādi, ražotu no organiskā kakao sviesta no Ekvadoras.

2020. gada beigās uzsākta arī tā dēvētās dzeramās šokolādes ražošana. "Tā ir ļoti populāra ārzemēs savas dabīgās izcelsmes dēļ. No mūsu ierastā kakao tā atšķiras ar to, ka ir gatavota nevis no kakao pulvera, bet no kakao pupiņām, tādējādi saglabājot dabīgo kakao sviestu. Rezultātā, karstais dzēriens sanāk maigāks un vieglāks pēc struktūras. Šis produkts pēc savas būtības, līdzīgi citiem mūsu produktiem, arī ir jauns Latvijas tirgum. Visa mūsu šokolāde ir ražota, neizmantojot dzīvnieku izcelsmes produktus un to var baudīt arī vegāni. Būdami veselīga dzīvesstila piekritēji, mēs izmantojam organisko kokosriekstu ziedu cukuru rafinēta cukura vietā. Tā bija mūsu apzinīga izvēle vēl ilgi pirms tā brīža, kad tā kļuva par modīgu lietu," stāsta J.Bogdanova-Dudarenko.

Ideja šokolādes ražošanai pēc bean-to-bar tehnoloģijas (no kakao pupiņas līdz tāfelītei) radās 2018.gadā, kad Jekaterinas brālis, atgriežoties no komandējuma ASV, atveda viņai dāvanu - pēc šīs tehnoloģijas ražotu šokolādes tāfelīti. Šokolādes garša bija tik spilgta un piesātināta, ka Jekaterina sāka pētīt šo tēmu un atklāja sev daudz jauna, piemēram, ka bean-to-bar šokolādes filozofija balstās uz apzinīgas patērēšanas principiem, atbalsta caurspīdīgu lauksaimniecību un godīgu kakao pupiņu apmaksu lauksaimniekiem, tāda veidā izslēdzot bērnu darba spēka izmantošanas riskus un dodot lauksaimniekiem iespēju ilgtspējīgi attīstīt savas zemes.

Zīmols izejvielas pasūta no uzņēmumiem, kuri atbalsta un īsteno atklātas kakao tirdzniecības principus. Pārsvarā tie ir ģimenes uzņēmumi, kas strādā pa tiešo ar lauksaimniekiem.

Vaicāta, kāda ir konkurence šādas šokolādes ražošanas tirgū, Jekaterina stāsta: "Nevaram teikt, ka konkurence ir asa, katrs dara savu darbu, katram ir sava ražošanas specifika un savs gala produkts. Šī tēma joprojām ir jauna Latvijai un mēs ne tikai būvējam biznesu, bet arī izglītojam patērētāju un iepazīstinām ar "citas", apzinīgas šokolādes pusi". Nesen uzņēmums kļuvis par Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras biedru.

Šogad uzņēmums plāno startēt starptautiskajos tirgos un paplašināt tirdzniecības vietu skaitu Latvijā, kā arī veikt ražošanas jaudu palielināšanu.