Pandēmijas laikā Engurē, Jūras ielā durvis vērusi ceptuve "KuKuu".

Decembrī ģimenes lokā ceptuvē sākta piparkūkas mīklas ražošana, janvārī izveidota tirdzniecības vieta ar plašāku produktu klāstu un darbā pieņemti jauni darbinieki. Kopumā produktus nelielos daudzumos uzņēmums SIA "Orange Stuff" ražo jau vairāk nekā divus gadus, sezonāli koncentrējoties vairāk uz Ziemassvētkiem – piparkūku mīklu, Lieldienās – krāsainajiem riekstiņiem, vasarā – maizi un brīvdienu gardumiem.

"Mēs esam engurnieki, dzīvojam pastāvīgi šeit jau vairāk nekā divus gadus, iepriekš pavadījām šeit brīvdienas. Šeit es uzaugu, mācījos. Mums jau sen ir bijusi doma par savu maizes ceptuvi kā vietu, kurā strādāsim kopā ar mammu, cepsim brīvdienās brokastu produktus – maizi un dažādas saldās un sāļās maizītes. Maize, piparkūku mīkla, pīrāgi, maizītes, cepumi ir manas mammas Elitas sirdsdarbs jau vairāku desmitu gadu vēsturē," stāsta ceptuves "KuKuu" īpašniece un SIA "Orange Stuff", valdes locekle Sintija Berkolde. Galvenais vilcējspēks produktu klāsta papildināšanā un veidošanā, eksperimentos ar receptēm ir viņas mamma Elita Kvasova.

"Mēs esam ceptuve, kur ik dienu tiek piedāvāta silta, svaiga maize un maizītes. Ienākot ceptuvē, pirmā lieta, ko redzat, ir krāsns, kas darbojas visas dienas garumā un jums ir iespēja tikt pie karstām, smaržīgām maizītēm. Apzināti izvēlējāmies sadarboties ar, mūsuprāt, labāko kafijas grauzdētavu Latvijā - "Kalve Coffee", pasniedzot pie gardumiem arī izcilas garšas kafiju. Vakaros cepam cepumus, riekstiņus un pasūtījumus nākamajai dienai – kliņģerus, tortes, lai viss būtu svaigs un garšīgs. Vasaras sezonai domājam par brokastu piedāvājumu un vieglām, ātrām uzkodām tiem, kas brauc uz blakus esošo pludmali," komentē S.Berkolde.

https://www.db.lv/zinas/foto-muziku-dona-un-kaspara-rogas-francijas-rivjera-engure-474991

Viņa stāsta, ka pēdējos trīs gadus Adventes un Ziemassvētku laikā paši mājās ražoja piparkūku mīklu, brauca uz tirdziņiem pēc svētku sajūtas Engurē, Kuldīgā, Rīgā un Alūksnē, realizēja produktus arī veikalos Jelgavā un Rīgā. Pārējā laikā ražoja mājas kūkas un kliņģerus, līdz pienāca 2020. gads ar dažiem mobilitātes un profesionālās darbības aizliegumiem. 

"Mana pamatnodarbošanās līdz šim bija pasākumu producēšana, kas pērn iegāja pasīvā fāzē. Biju pieradusi būt kustībā, online un hibrīdformātos nespēju savu enerģiju īsti realizēt. 2020. gada pavasarī sākām cept maizi, eksperimentēt ar ieraugu, veidiem un miltiem ar mērķi pārdzīvot "jaunos laikus" līdz atgriezīsimies "vecajās sliedēs". 2020. gads ievilkās," pauž S.Berkolde.

"Kukuu" ceptuves vietas izvēle bijusi ļoti spontāna – sākotnēji plānotās telpas būvniecības darbi kavējās un bija jāpieņem ātrs lēmums par jaunu vietu, lai pirms Ziemassvētkiem uzsāktu piparkūku mīklas ražošanu. 

"Jaunās "Kukuu" ceptuves telpa atrodas ēkā pāri ielai iepretim mūsu mājai Engurē, kam gājām garām ik dienas un sākotnēji neredzējām tās potenciālu. Pērnā gada septembrī izlēmām iecerēto realizēt šeit, decembra sākumā šajā telpā jau ražojām piparkūku mīklas. Sākām ātri - bez dizaina koncepta un izstrādāta plāna, visu darījām intuitīvi. Noslēdzām telpu nomas līgumu, sākām izbūvi un paralēli domājām, kur kas atradīsies. Primāri tai vajadzēja būt ceptuvei, kur ražot produktus ar potenciālu iespēju uzņemt apmeklētājus. Koncepta pamatā – sajūta kā mājās – te mīca mīklu un cep pīrāgus, visa māja un iela smaržo, ienāc ceptuvē, redzi visu gatavošanas procesu, izbirušus miltus, sviesta kalnus, sajūti kanēli gaisā. Visam jābūt vienkārši, garšīgi, saprotami un mājīgi," stāsta S.Berkolde.

Sākotnējais plāns realizēt mazas ceptuvītes ideju ar nelielu klientu loku ir izaudzis par vietu, uz kuru brauc apmeklētāji no visas Latvijas, kā galamērķi, lai iegūtu siltas maizītes tikko no krāsns, aprunātos ar cepējām un viena brauciena laikā apmeklētu arī Engures pludmali un citus apskates objektus pastaigās svaigā gaisā.

Pirmajos četros mēnešos ceptuves attīstībā ieguldīti vairāk nekā 20 tūkstoši eiro, bet uzņēmums joprojām turpina ieguldīt attīstībā - jaunās iekārtas, papildu telpu labiekārtošanā, plašākās noliktavās un citur.

Ceptuves galvenie klienti ir Engures un apkārtnes iedzīvotāji, kā arī garāmbraucēji un gardēži no piekrastes ciemiem, Engures viesi no netālām pilsētām un citām Latvijas vietām brīvdienās. "Esam ieguvuši pastāvīgos klientus, kas brauc konkrētās dienās pēc sava iemīļotā garduma vai maizes. Tā ir liela atbildība, iegaumēt katru klientu un vienmēr atcerēties par viņa īpašajām vēlmēm," atklāj S.Berkolde.

Uzņēmuma nākotnes plānos ir maizes produktu klāsta paplašināšana, lai izvēle būtu no vismaz pieciem dažādiem maizes veidiem, tāpat plānots papildināt plauktus ar maizes piedevām brokastīm, palielināt silto maizīšu klāstu, lai katrs klients apmierināts var iziet ar vismaz trīs dažādiem gardumu veidiem, attīstīt cepumu ražošanas procesus, pārceļot daļu uz citām telpām.  Tāpat plānots attīstīt sākotnēji plānoto ceptuves telpu, izveidot blakus esošo telpu un pagalma terasi, kur nākotnē varētu piedāvāt apēst nesteidzīgi maizīti un kafiju. 

"Dzīvojam Engurē pašā ceļa malā un pēdējo gadu laikā vērojam, ka auto plūsma kļuvusi daudz intensīvāka. Šis ir viens no tiem piejūras ciemiem, kur jūra ir vispieejamākā un vistuvāk ceļam, braucot cauri ciemam, tās tuvums ir ļoti jūtams. Pēdējos gadus novērojam blakus esošo auto stāvvietu un redzam, cik ļoti audzis ir Engures apmeklētāju skaits. Te pastāvīgi palielinās arī pamatiedzīvotāju skaits – vasarnīcu īpašnieki pārvācas uz pastāvīgu dzīvi šeit un pēdējais gads to ir straujāk veicinājis. Engurē ir aizraujoši kultūras un sporta pasākumi, palielinās ēdināšanas un viesu izmitināšanas pakalpojumu kvalitāte. Attīstoties ostai, pabeidzot pludmales labiekārtošanas darbus, īpaši vasaras sezonā, cilvēku skaits turpinās palielināties. Blakus ceptuvei jau ceturto sezonu piedāvājam brīvdienu māju "house Lilia" ciema viesiem. Šovasar atvērsim vēl divus apartamentus nakšņošanai vai garākai dzīvošanai brīvdienās pie jūras. Maizes ceptuvē pasniegsim viesiem brokastis tepat uz vietas vai līdzņemšanai atkarībā no pasaulē un valstī esošās situācijas. Ļoti ceram, ka drīzumā atjaunosies arī ienākošais tūrisms un varēsim atkal uzņemt tūristus no ārvalstīm," stāsta S.Berkolde.